Interzicerea avorturilor în Alabama comparată cu dezastrul produs de Ceaușescu în România

50
3 minute de lectură

Preşedintele american Donald Trump s-a declarat „puternic pro-viaţă”, spunând însă că este în favoarea unor întreruperi de sarcină în cazul în care acestea sunt rezultatul unui viol, al unui incest sau pun în pericol sănătatea mamei, după aprobarea unei legi care interzice avortul.

„Aşa cum aproape toată lumea ştie, şi pentru cei care ar dori să ştie, sunt puternic pro-viaţă, cu trei excepţii – violul, incestul şi protejarea vieţii mamei – aceeaşi poziţie pe care a avut-o şi Ronald Reagan”, a transmis Donald Trump prin intermediul contului său de Twitter.

Senatul statului Alabama a votat marți o lege care interzice avortul în aproape toate formele sale, excepție făcând situațiile în care sarcina pune în pericol sănătatea mamei. Dacă proiectul primește aprobarea guvernatorului republican Kay Ivey, ar deveni cea mai severă lege din Statele Unite.

Demersul face parte dintr-un efort întreprins de mai multe state americane de a determina Curtea Supremă a SUA să reanalizeze dreptul constituțional al femeii la avort, arată Reuters.

Legea a fost deja aprobată în Camera Reprezentanților din Alabama și ajunge astfel pe masa guvernatorului Kay Ivey care nu a comentat cu privire la decizia pe care o va lua, însă este cunoscută până acum ca o persoană care s-a opus cu fermitate avorturilor.

După ce a fost adoptată cu 25-6 voturi, legea ar intra în vigoare la șase luni după ce va fi semnată de guvernator. Mai multe organizații americane au anunțat că vor contesta în justiție noua lege.

Legi care limitează dreptul la avort au fost introduse în acest an în 16 dintre cele 50 de state americane. Patru dintre aceste legi interzic avortul din momentul în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion.

Legătura cu România comunistă

În acest context, publicația Foreign Policy amintește de situația aberantă la care s-a ajuns în România comunistă, după ce autoritățile de la București au dat un decret prin care avorturile au fost interzise.

În timpul lui Nicolae Ceaușescu, România a devenit o distopie groaznică a orfelinatelor supraaglomerate și murdare, iar mii de oameni au murit din cauza avorturilor făcute ilegal, scrie sursa citată.

În 1966, mai notează Foreign Policy, liderul român, Nicolae Ceaușescu, a interzis accesul la avort și contracepție, în încercarea de a spori populația țării.

Pe termen scurt planul a funcționat, iar în anul care a urmat adoptării numărul mediu de copii născuți de românce a crescut de la 1,9 la 3,7. Dar nașterile au scăzut repede, deoarece femeile au găsit căi de a ocoli interdicția.

Cele care și-au permis au putut mitui medici pentru a face un avort sau chiar au avut acces la contraceptive din Germania, introduse în România de contrabandiști germani.

În schimb, mai notează publicația, interdicția a fost resimțită în mod disproporționat de femeile cu venituri mici și alte pături defavorizate, iar grupurile pro-avort din SUA avertizează că situația s-ar putea repeta și în Alabama, odată cu introducerea noilor restricții în legislație.

Articolul integral poate fi citit AICI

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele