Într-un inedit clasament al influenței la nivel european, românii stau neașteptat de bine

Cine deține puterea și influența în Europa?

166
8 minute de lectură

Platforma europeană VoteWatch a publicat o interesantă analiză privind distribuția pozițiilor de conducere în noul Parlament European, la care s-au adăugat și referiri la puterea deținută în cadrul Comisiei și Consiliului.  

Analiza a privit atât grupurile naționale de eurodeputați, cât și partidele naționale care au avut cel mai mare succes în obținerea celor mai importante posturi în legislativul european.

După cum era de așteptat, grupul național german deține cel mai mare scor după numărul pozițiilor de conducere din noul Parlament European. Ceea ce, spune VoteWatch, nici nu este surprinzător, având în vedere că acesta este cel mai mare grup național din PE.

Influență și eficiență

Germanii au obținut trei vicepreședinți ai Parlamentului European (Rainer Wieland, Katarina Barley și Nicola Beer), președinția grupului PPE (Manfred Weber), copreședinții Greens / EFA (verzii), prin Ska Keller  și GUE-NGL (Stânga Unită-Stânga Nordică prin Martin Schirdewan. Germanii și-au adjudecat și un vicepreședinte al S&D (socialiștii europeni), în persoana lui Ismail Ertug. Mai mult, europarlamentarii germani (în principal din CDU / CSU) prezidează cinci comisii: INTA, AGRI, CONT, AFET și CULT.

Dar, analizând eficiența, adică performanța raportată la dimensiunea delegațiilor naționale, germanii au mai puțin succes decât alte trei grupuri naționale – cehii, portughezii și românii.

În ceea ce-i privește pe cehi, eficiența lor ar putea părea surprinzătoare dacă ne gândim că, în general, sprijinul lor pentru integrarea europeană nu este unul extraordinar.

Totuși, cehii au obținut două poziții de vicepreședinți ai PE , prin Dita Charanzová și Marcel Kolaja. Deputații cehi au obținut, de asemenea, poziții de vicepreședinte în cadrul comitetelor economice cheie (ECON, INTA, EMPL și CONT) și poziții de coordonator în mai multe grupuri politice diferite – europarlamentarii cehi sunt răspândiți în toate grupurile politice, cu excepția S&D. Acest lucru este foarte important pentru o delegație relativ mică precum cea a cehilor, ceea ce îi plasează mult peste media din Parlamentul European.

În clasamentul influenței, cehii sunt urmați îndeaproape de portughezi, care și-au utilizat puterea crescută în cadrul grupului socialist pentru a-și consolida influența în PE, în ansamblu.

Delegația națională portugheză poate conta pe un vicepreședinte al PE (Pedro Silva Pereira) și pe șase vicepreședinți de comisii. Portughezii au obținut, de asemenea, poziții-cheie în cadrul grupurilor politice.

Dar românii?

Ei bine, românii sunt grupul național cu cel de-al treilea scor ca influență în PE, după funcțiile obținute.

Iar raportul VoteWatch are o explicație: europarlamentarii români sunt concentrați în cele mai influente trei grupuri din PE, care obțin cele mai importante poziții în structurile de conducere: PPE, S&D și Renew Europe.

Mai mult, nu există eurodeputați români în grupurile politice marginale din Parlamentul European.

Astfel că eurodeputații români au obținut poziții importante în cadrul grupurilor lor politice, precum președintele Renew Europe, Dacian Cioloș, și vicepreședinții Siegfried Mureșan PPE și Rovana Plumb S&D.

Analiza a ținut cont și de numirea eurodeputatei Adina Vălean la președinția influentului comitet ITRE (industrie, cercetare și energie), fiind unul dintre cei doar doi președinți de comisii care provin din Europa Centrală și de Est. Totuși, dată fiind acceptarea eurodeputatei din România pentru funcția de comisar european, președinția comitetului parlamentar ar urma să revină altcuiva.

Autorii observă o influență în scădere a delegației italiene, care se datorează faptului că cel mai mare partid italian, Lega, este membru al grupului Identității, care a fost împiedicat să obțină vreo funcție de conducere instituțională din cauza cordonului sanitar format de celelalte grupuri politice. Iar cel de-al doilea partid italian ca mărime din PE, Partidul Democrat, și-a pierdut poziția hegemonică în S&D, în timp ce al treilea partid ca mărime, Mișcarea 5 Stele, nu este membru al niciunui alt grup, deci este lipsit de influență.

Concluzia? România are o influență sporită tocmai pentru că reprezentanții ei fac parte din marile familii politice europene. Încă o dovadă că România poate fi puternică, în măsura în care rămâne aproape de nucleul dur al Uniunii Europene.

Cele mai puternice partide

Dar care sunt cele mai influente partide naționale în Parlamentul European?

În mod evident, sunt cele care provin din cele mai mari state membre, deoarece pot conta pe un număr mai mare de reprezentanți și sunt de obicei grupurile dominante în familiile lor europene.

Cu toate acestea, contează și relațiile pozitive cu celelalte grupuri politice, observă VoteWatch. Un exemplu: în ciuda numărului mare de locuri obținute în alegeri, partidele naționaliste de dreapta, precum Liga italiană, nu au obținut niciun rol instituțional în cadrul PE, deoarece celelalte grupuri politice au format un „cordon sanitar” pentru a le împiedica să acceadă la funcții de conducere


Formațiunea germană CDU / CSU rămâne cel mai puternic partid din Parlamentul European, chiar dacă în plan național a obținut un minim istoric în alegerile din 26 mai.

Astfel că alianța germană de centru-dreapta, cea mai mare delegație națională din cadrul celui mai mare grup din Parlamentul European, a obținut o pondere semnificativă din președinții de comisie alocați grupului PPE (AGRI, CONT, CULT și AFET). CDU / CSU a obținut, de asemenea, președinția grupului PPE, cu Manfred Weber, și unul dintre vicepreședinții PE, cu Rainer Wieland.

Influența puternică a partidului în PE este secondată de puterea din cadrul Comisiei Europene (președintele Comisiei aparține acestui partid), cât și în Consiliul UE, prin intermediul guvernului german. În general, în ciuda partidului la nivel național, CDU / CSU rămâne de departe cel mai influent partid la nivelul UE, asta deoarece declinul altor partide „tradiționale” din alte țări a fost chiar și mai accentuat.

După Angela Merkel, al doilea cel mai influent lider european ar fi președintele francez Emmanuel Macron. Eurodeputații din  alianța sa, Renaissance, dețin pozițiile dominante în cadrul grupului Renew Europe. Ei prezidează cea mai mare comisie din Parlamentul European, ENVI (Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară).

Cu toate acestea, francezii nu au primit conducerea grupului Renew Europe, nici poziții de vârf în cadrul Biroului Parlamentului European – reprezentarea lor este limitată la un chestor. Totuși, majoritatea stabilă la nivel național (în comparație cu o „mare coaliție” destul de șubredă în Germania) îi oferă lui Macron o mai mare reprezentare în cadrul Consiliului UE. În ceea ce privește S&D, aici nu se poate vorbi despre o dominație clară a unui anumit partid național. Cu toate acestea, socialiștii spanioli ai lui Pedro Sanchez (PSOE) au devenit cel mai mare partid social-democrat din noul Parlament European. Dar marea provocare a partidului este acum să-și asigure poziția la nivel național, dată fiind perioada prelungită de instabilitate politică în Spania. ■

Cel mai puternic partid român este…

Dar care este cel mai puternic partid român în plan european? Acesta pare a fi, la ora actuală, PNL. Liberalii dețin un post de comisar european, după ce social-democrații au eșuat în a propune unul pe placul președintei Comisiei și între timp au pierdut guvernarea. O pierdere și pentru S&D, bineînțeles. Apoi, PNL deține guvernul, deci are o influență demnă de luat în seamă în Consiliul Uniunii.

Cu 14 voturi în Consiliu, România este a șaptea ca putere de decizie și va fi a șasea țară după plecarea marii Britanii. De asemenea, PNL deține un post de vicepreședinte al grupului politic PPE, prin Siegfried Mureșan. Președinția Comisiei ITRE, deținută de Adina Vălean, va fi însă pierdută, dacă eurodeputata va deveni comisar.

A doua formațiune ca influență ar fi Alianța USR-PLUS, care deține o poziție de președinte de grup politic (Dacian Cioloș-Renew Europe). Aceasta îi conferă un loc în influentul Comitet al președinților din cadrul Parlamentului European.

Ceea ce face ca USR-PLUS să dețină mai multă putere de influență decât PSD, care deține un vicepreședinte de grup politic. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele