Iod radioactiv, detectat la granița dintre Norvegia și Rusia

173
1 minut de lectură

Autoritatea norvegiană responsabilă cu securitatea nucleară analizează mai multe mostre de iod radioactiv, detectate în apropierea graniței cu Rusia, la câteva zile după incidentul nuclear din regiunea rusă Arhanghelsk, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.

Agenția rusă pentru energie atomică, Rosatom, a anunțat sâmbătă dimineață că cinci dintre angajații săi au murit în urma unei explozii care s-a produs joi la o bază militară din regiunea Arhangelsk, în cursul testării unei rachete cu combustibil lichid.

Autoritatea norvegiană pentru securitate nucleară, DSA, a informat că a detectat iod radioactiv în filtrele de aer ale unei stații de monitorizare a radioactivității din Svanhovd, la granița cu Rusia în perioada 9-12 august, în condițiile în care incidentul din Arhanghelsk a avut loc pe 8 august.

„În acest moment nu putem determina dacă prezența iodului radioactiv este determinată de accidentul din Arhanghelsk de săptămâna trecută. DSA continuă analizele”, a informat agenția.

Reuters notează că detectarea iodului radioactiv nu este ceva neobișnuit în Norvegia, specialiștii din această țară detectând acest element radioactiv de șase până la opt ori pe an, sursa fiind de obicei necunoscută.

Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în orașul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele