Iohannis anunță temele referendumului: Interzicerea amnistiei pentru corupție și OUG pe justiție

24
Foto: Bogdan Cristel

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes național și urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG pe justiție și interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție.

„Astăzi am transmis parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes național care vor fi supuse consultării populare, în cadrul referendumului organizat pe 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. Prima: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. A doua: Interzicerea OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și organizării judiciare, corelată cu sesizazrea directă a CCR cu privire la ordonanțe. Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li se șteargă efectele condamnărilor și dacă vor ca Guvernul să adopte OUG în domenii sensibile pentru organizarea sistemului judiciar“, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele afirmă că ordinea de zi reală a ședințelor de guvern nu este cunoscută.

„Da, toleranță zero față de fenomenul corupției prin interzicerea amnistierii și grațierii reprezintă calea cea mai corectă pentru continuarea luptei împotriva corupției, dar e și o garanție pentru asigurarea integrității în funcții publice. Ceea ce se întâmplă în guvernarea PSD, acest asalt al pesediștilor a presupus evaluarea șanselor, pregătirea mijloacelor și căutarea momentului potrivit, deturnând un mecanism constituțional pe care noi, societatea românească trebuie să îl regândim. Societatea trăiește cu teamă când e anunțată ședință de Guvern, a cărui ordine de zi reală nu se cunoaște. OUG pot fi atacate la CCR numai de către Avocatul Poporului. E momentul ca cetățenii să decidă dacă nu și alte autorități trebuie să aibă dreptul de a sesiza Curtea pentru a stopa aceste ordonanțe“,a mai spus Iohannis.

„Dacă CSM ar fi avut posibilitatea să sesizeze CCR, nu am fi ajuns în situația în care suntem acum. Au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuși să riște stabilitatea și chiar viitorul României numai pentru a-și albi dosarele“, a afirmat șefu statului.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în urmă cu câteva zile, o nouă consultare a Parlamentului, în vederea extinderii ariei de cuprindere a referendumului, în condițiile în care, în februarie 2017, Legislativul a adoptat un aviz favorabil pentru un referendum anticorupție.

De asemenea, președintele le-a spus luni jurnaliștilor prezenți la Palatul Cotroceni, într-o discuție informală, că va convoca partidele politice la consultări pe tema referendumului pe justiție.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele