Iohannis: Bugetul e nerealist. Guvernarea PSD a eșuat

9
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Bugetul de stat pentru 2019 este nerealist, supraevaluat și întârziat, a declarat președintele Klaus Iohannis. Președintele a criticat și exercițiul guvernării și a observant că PSD este un partid incompetent și incapabil să conducă România.

 „Un lucru este clar. Guvernarea PSD a eșuat. În spitale probleme peste probleme. Educația este subfinanțată. Economia României este bulversată mai ales după OUG 114 dată în mare taină la sfârșitului anului trecut. De autrostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiție, pai, întrega guvernare pesedistă a fost un asalt asurpra justiției și a stat de drept din România cu obiectivul clar de a pune mâna pe justitie, de a politiza justitia, pentru ca ei să-și rezolve dosarele penale”, a declarat Klaus Iohannis.

Bugetul prezentat de cabinetul Dăncilă a întârziat nepermis de mult, a adăugat șeful statului. Motivul întârzierii identificat de președinte este lipsa de apetit pentru investiții a guvernanților.

„De fapt, PSD nu guvernează pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea. PSD-ul este incompetent și incapabil să conducă România. Despre buget, bugetul rușinii naționale. Asta este bugetul propus pentru 2029. Bugetul rușiini naționale. Este un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit bugetul investiției și asta este prima mare minciună din buget. Toata lumea s-a întrebat de ce a întârziat bugetul 3 luni de zile fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, trebuia pe 15 noiembrie să fie prezentat în Parlament bugetul. Suntem la sfârșitul lui februarie. Vă spun eu de ce au întârziat – ei nu vor să se realizeze investiții, pentru că nu au bani. De aceea, au intârziat bugetul cu trei luni de zile”, a spus șeful statului.

Președintele a comentat critic și dezinteresul guvernanților față de investițiile în spitale, de altfel promise în programul de guvernare.

„Acum câteva zile, un ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, a dat un răspuns stupefiant. Zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare, auzi, în al treilea an de guvernare, au bani pentru proiectare. Păi aștia nici nu vor să realizeze spitale. Nu vor să realizeze investițiile publice promise. Promit și nu fac”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai criticat și masiva majorare a finanțărilor pentru partied, cu PSD mare învingător al repartizării sumelor.

„În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grija să aloce sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150 milioane de lei va primi PSD din finanțarea partidelor. 150 milioane din 270 de milioane propuse pentru finațarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât anul trecut PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult decât anul trecut. Pentru asta au bani” a spus șeful statului.

Comunitățile locale vor fi victimele acestui buget, deoarece nu vor mai avea bani suficienți pentru investiții.

„O victimă sigură a acestui buget este administrația locală, comunitățile locale din România primesc un miliard de lei mai puțin decât anul trecut. Cum să lucreze primăriile fără acești bani? Cum să-și realizeze investitiile? Evident că nu și le pot realiza. Primăriile va trebui să abandoneze investiții locale importante pentru a face față acestui buget”, a avertizat Iohannis.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele