Iohannis: Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți și slugi

Despre raportul pe Caracal: Deficiențe grave. Atitudine refractară a lucrătorilor de poliție

304
4 minute de lectură

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că rapoartele STS și MAI pe cazul Caracal, prezentat în CSAT, au arătat deficiențe grave, inclusiv atitudinea refractară a lucrătorilor poliției față de victimă, președintele catalogând întârzierile drept “criminale”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că am ajuns la cazul Caracal pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți și slugi, acuzând că principalul scop a fost de deschidere a porților închisorilor.

“Am condus astăzi ședința CSAT în care am analizat rapoartele MAI și STS referitoare la modul în care au gestionat evenimentul tragic de la Caracal. Această dramă ne arată unde este dus statul cu instituțiile lui atunci când pe primul loc sunt puse salvarea și protejarea infractorilor și când deschiderea porților închisorilor devine grijă decidenților politici. Modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări, recursul compensatoriu toate au generat grave vulnerabilități la adresa siguranței naționale cu efecte dramatice.

Am ajuns aici pentru că în ultimii ani guvernele au umplut țara de prea mulți incompetenți. Au dat afară profesioniști și au pus în funcții oameni incapabili”, a spus Klaus Iohannis.

„Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a clasei politice. Cetățeanul trebuie să își recâștige încrederea în stat și în instituții, iar un prim pas obligatoriu e eliminarea definitivă din sistem a celor care nu își fac această datorie”, a mai spus președintele.

Președintele a mai adăugat că am ajuns la cazul Caracal pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți și slugi, acuzând că principalul scop a fost de deschidere a porților închisorilor.

Iohannis: Le cer partidelor de la putere și din Opoziție să schimbe abordarea față de funcția publică

Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat, marți, partidelor aflate la guvernare, dar și celor din Opoziție să își schimbe abordarea față de funcția publică. Șeful statului a adăugat că statul român trebuie resetat, fiind nevoie de profesioniști, iar acest lucru se poate realiza prin depolitizare.

„România puternică înseamnă consolidarea instituțiilor statului, iar eu pun acest obiectiv în prim-plan. Statul român trebuie resetat cu profesioniștii pe care îi are și pe care îi poate atrage și cu o conducere politică ce înțelege care ăi este rolul, acela de a întări statul, nu de a-l slăbi. De a îmbunătății serviciile publcie și de a proteja cetățenii. Pe termen mediu soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat în zonele în care este nevoie de profesioniști. Aceasta nu este o prioritate pentru un partid, ci pentru toate. Le cer și celor care sunt acum la putere, dar și celor din opoziție să își schimbe abordarea față de funcția publică, pentru că altfel se va continua la nesfârșit cu mecanimsul pleacă ai noștri, vin ai noștri, iar cei competenți sunt ținuți pe margine sau alungați din țară”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul ședinței CSAT.

Șeful statului a afirmat că profesioniștii români din sistemul de stat trebuie să fie ținuți de disputele cu mize politice.

„Oamenii din fruntea acestor instituții trebuie să fie respectați pentru abordarea lor profesionistă și pentru orientarea lor democratică. Statul român are astfel de experți, iar rolul nostru este să le dăm ocazia de a lucra la cel mai înalt nivel. Este important ca profesioniștii români din sistemul de stat, indiferent de funcție, să fie încurajați să își facă meseria și să fie ținuți departe de disputele cu mize politice”, a adăugat Klaus Iohannis.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele