Iohannis: Există o lipsă de implicare a autorităților în privința omagierii eroilor comunismului

32
5 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, într-un mesaj transmis la Congresul Asociației Foștilor Deținuți Politici, că autoritățile nu își dau interesul pentru omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați, informează Mediafax.

„Aș vrea să vă împărtășesc o constatare mai puțin plăcută. Am observat în ultima vreme, în actualul context, marcat de tensiuni socio-politice, o lipsă de implicare din partea autorităților în ceea ce privește omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați. Responsabilii guvernamentali dau dovadă de o cunoaștere precară a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflectă prin lipsa de strategii și inițiative care să combată uitarea și să onoreze victimele totalitarismului. De asemenea, instituțiile care au obligația de a contribui la recuperarea memoriei victimelor comunismului, precum și de a scoate de sub anonimat călăii dau dovadă de totală pasivitate”, a transmis Klaus Iohannis, în cadrul deschiderii lucrărilor celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, organizat la Constanța.

Șeful statului a afirmat că aceste neajunsuri „sunt dăunătoare pentru societatea noastră: „Lipsa de implicare concretă din partea autorităților și eșecul unor instituții abilitate de stat să identifice criminalii și să îi sancționeze alimentează distorsionarea trecutului și banalizarea crimelor comise pe criterii politice”.

Totodată, el a susținut că deținuții politici reprezintă cele mai înalte repere ale demnității, curajului, atașamentului față de țară.

„Pentru această jertfă incomensurabilă, pe care sper că toți românii o apreciază la justa sa valoare, în numele statului român, vă sunt profund recunoscător. Pentru mine, dumneavoastră, deținuții politic, reprezentați cele mai înalte repere ale demnității, curajului, atașamentului față de țară. Renașterea speranței și a spiritului civic în România postcomunistă și-a avut deseori rădăcina în sacrificiul deținuților politic. Privind către jertfa lor, generațiile de astăzi înțeleg că nimic nu este mai de preț decât libertatea și democrația. Cu atât mai mult, avem datoria astăzi să ne aducem aminte de cei care au luptat pentru valorile care guvernează societatea democratică de acum și să milităm pentru condamnarea cu hotărâre a abuzurilor și crimelor comise în timpul regimului comunist. Fiecare dispariție a unui deținut politic nu reprezintă doar pierderea unei voci care a militat pentru dreptate și pentru adevăr. Din păcate, timpul ne răpește martorii, iar odată cu plecarea lor, memoria comună tinde să se estompeze. Astfel, a ne aminti de jertfa deținuților politic reprezintă o obligație morală și reparatorie”, se mai arată în mesajul transmis de președinte.

Klaus Iohannis a vorbit și despre libertate.

„Libertatea, așa cum o înțelegem noi astăzi, nu este un bun dat, ci este un drept câștigat cu multă suferință, cu sacrificiul suprem al vieții de către dumneavoastră și colegii dumneavoastră care au trecut prin închisorile și lagărele comunismului. Niciodată nu vom putea spune că am făcut îndeajuns pentru recuperarea memoriei victimelor dictaturii comuniste, dar efortul merită întotdeauna să fie susținut prin asumarea corectă a trecutului recent, condamnarea abuzurilor și crimelor din acea vreme, consolidarea democratică și întărirea instituțiilor statului. În același timp, cred că e important să apărăm imaginea dumneavoastră de acte ultragiante de trivializare, așa cum este tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politic”, mai spune Iohannis.

Președintele României a adăugat că e nevoie de mai multă educație privind istoria comunismului.

„ Găsesc potrivite cuvintele lui Constantin Ticu Dumitrescu, care spunea că -de-a lungul a mii de zile de temniţă şi anchete, a rămas dârz şi demn în faţa tuturor încercărilor şi metodelor de anchetare, umilinţă sau compromitere-.Asemenea regretatului dumneavoastră lider, cred că, datorită gesturilor dumneavoastră de mare demnitate și onoare din anii dictaturii, reprezentați repere pentru o Românie mai bună și mai dreaptă, pe care vrem să o construim în anii care vin. Este imperios ca adevărul istoric să fie reconstituit, analizat și reintegrat în parcursul dezvoltării statului român. Generațiilor de azi și de mâine trebuie să li se spună, cu argumente și dovezi, că regimul comunist a însemnat răul absolut, un sistem crud care a banalizat suferința și moartea, a îngrădit drepturile, libertățile și a călcat în picioare demnitatea umană. Insist pe ideea că avem nevoie de mai multă educație cu privire la istoria comunismului, avem nevoie să păstrăm moștenirea trecutului nealterată și să o transmitem generațiilor viitoare pentru a garanta o societate democratică sănătoasă, ferită de idei și curente extremiste, xenofobe și populiste”, a afirmat șeful statului.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele