Iohannis, mesaj către Dodon: integrarea în UE a Republicii Moldova e o prioritate

38
3 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Președintele Klaus Iohannis a avut o scurtă întrevedere la New York cu Igor Dodon. Șeful statului român i-a transmis acestuia că integrarea europeană a Republicii Moldova este o prioritate pentru el, informează Administrația Prezidențială, citată de MEDIAFAX.

Întâlnirea cu președintele Republicii Moldova a avut loc, miercuri, în marja participării la segmentul de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Președintele Iohannis a subliniat în cadrul întrevederii că, din perspectiva României, drumul european al Republicii Moldova, pe care Bucureștiul îl susține cu fermitate, este singura opțiune de natură să aducă prosperitate cetățenilor săi, transmite Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Șeful statului român a mai evidențiat importanța menținerii și dezvoltării Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ca relație specială, strategică și care trebuie să aibă permanent substanță.

„În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat sprijinul extrem de consistent pe care România l-a acordat și îl acordă Republicii Moldova prin proiectele strategice de interconectare și prin proiectele cu impact social pozitiv și asupra nivelului de trai al cetățenilor, finanțate și derulate de țara noastră. În același timp, Președintele României a făcut apel la valorificarea în plan pozitiv a patrimoniului comun de istorie, cultură și limbă română, care nu pot și nu trebuie în niciun caz să fie negate sau instrumentate politic în Republica Moldova”, potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis a abordat și tema conflictului transnistrean, făcând trimitere la unele inițiative recente. Șeful statului român a arătat că țara noastră este direct interesată de evoluțiile privind acest dosar, având în vedere interesele de securitate ale României. Prin urmare, Iohannis a subliniat că din perspectiva României, care sprijină soluționarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internațional recunoscute ale Republicii Moldova, este important de evitat orice soluție care implică federalizarea Republicii Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său pro-european.

„Nu în ultimul rând, Președintele României a subliniat în discuția cu Președintele Republicii Moldova importanța sprijinirii eforturilor actualului Guvern de la Chișinău pentru reformarea, europenizarea și eficientizarea administrației, justiției și a altor sectoare”, mai arată sursa menționată.

La rândul său, Igor Dodon a evidențiat la rândul său că susține Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Moldova, care este foarte important, și a arătat că integrarea europeană a Republicii Moldova este o prioritate pentru domnia sa.

Totodată, Dodon a dat asigurări că nu se intenționează federalizarea Republicii Moldova ca element în cadrul soluționării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special, conchide comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele