Iohannis, mesaj pentru Diasporă: Mi-aș dori ca românii din străinătate să se reîntoarcă acasă

107
4 minute de lectură
Sursa: presidency.ro

Urmăriți-ne și pe Facebook

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, în timpul discursului susținut la recepția de la Cotroceni, că își dorește ca românii care trăiesc în străinătate să se reîntoarcă acasă și să găsească o Românie funcțională, o țară normală, care să le ofere șansa unui viitor mai bun.

„Unirea este sărbătoarea noastră, a tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. Mi-aș dori ca românii care trăiesc astăzi în diferite zone ale globului să se reîntoarcă acasă. Să găsească aici o Românie funcțională, o țară normală, care să le ofere șansa unui viitor mai bun și care să le asigure un nivel de trai decent. Eu cred că această viziune poate deveni într-o zi realitate și ține în primul rând de noi să o facem posibilă“, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că românii trebuie să sărbătorească împreună Ziua Națională cu convingerea că fericirea și prosperitatea pe care înaintașii noștri le-au dorit națiunii depind, în primul rând, de implicarea, de alegerile și de opțiunile noastre.

”Avem cu toții o responsabilitate față de memoria celor care au făcut posibil idealul Marii Uniri, dar avem, în plus, o mare responsabilitate față de generațiile care vor veni, al căror destin va fi influențat în bună măsură și de deciziile noastre. Trecutul nu poate fi schimbat, el poate fi asumat, cu bunele și relele sale. Dar viitorul poate fi desenat așa cum ne dorim, iar 2019 ne-a dovedit din plin acest lucru! Sunt convins că anii următori vor consacra opțiunile atât de clar exprimate de români în scrutinele din acest an! Nimic nu se face de la sine. Pentru Marea Unire au luptat și și-au dat viața sute de mii de români”, a mai spus șeful statului.

De asemenea, președintele Iohannis a mai opinat că, în urmă cu un secol, politicieni din toate regiunile țării au reușit să strângă în jurul proiectului lor de unitate români din toate categoriile sociale, de toate confesiunile și originile etnice, iar liderii politici de atunci au utilizat toate abilitățile diplomatice pentru a convinge Marile Puteri de faptul că românii au tot dreptul de a sta împreună într-un singur stat.

”Îmi doresc să onorăm moștenirea înaintașilor noștri prin acțiune politică. Nu trebuie să avem odihnă până ce nu împlinim aspirațiile părinților și bunicilor noștri de a face din România o țară prosperă, în care să ne placă să trăim, în care să ne simțim în siguranță, liberi și mândri de a fi cetățeni români! De energia și dăruirea pe care le investim în apărarea libertății și democrației depinde ca România să funcționeze ca un stat de drept, ca o societate a respectului drepturilor fundamentale ale omului, a toleranței și incluziunii sociale. (…) Doar împreună suntem puternici! Doar împreună descătușăm întregul potențial al națiunii noastre! Doar uniți ne punem în valoare resursele imense de inteligență și creativitate, pentru a face performanța de care știm cu toții că românii sunt capabili. În Decembrie 1989, am crezut cu toții în cel mai frumos și vibrant vis, acela de a trăi într-o țară liberă, modernă, europeană, în care fiecare cetățean să se simtă acasă, să fie protejat și să-și crească copiii fără grija zilei de mâine. Ca Președinte, voi fi total implicat și voi contribui, avându-i alături pe toți românii, din țară sau din străinătate, pentru ca acest vis să devină, în sfârșit, realitate”, a punctat șeful statului.

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele