Iohannis: Nu avem cazuri confirmate de infectare, dar suntem vulnerabili

36
4 minute de lectură
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, că, deși încă nu există cazuri confirmate de infectare cu coronavirus în țara noastră, România este totuși vulnerabilă.

„Până în acest moment – deci până în acest moment, când vă vorbesc – nu avem confirmat niciun caz de infecție cu acest virus în România. Chiar acum câteva minute, am primit și rezultatele din Gorj, care sunt negative, deci nu avem nicio persoană confirmată cu coronavirus în România. Dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat, pentru că ne confruntăm cu o urgență medicală globală. Trăim într-o lume aflată în continuă mișcare și toate statele, nu doar România, sunt vulnerabile în fața acestui virus, care, evident, nu ține cont de granițe geografice“, a spus Iohannis, în declarația de presă susținută la Cotroceni.

Totodată, președintele estimează că s-au luat măsurile corecte, în condițiile răspândirii rapide a virusului.

„Din analiza făcută în cadrul ședinței CSAT, s-a constatat că instituțiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea. Guvernul Orban a adoptat prevederi normative care să facă posibilă o serie de acțiuni, inclusiv achiziții, necesare combaterii efectelor coronavirusului. Astăzi, le-am cerut tuturor decidenților membri ai CSAT să rămână la cel mai înalt nivel de implicare și vigilență, pentru că este esențial să tratăm pericolul cu care ne confruntăm cu maximă responsabilitate, dar și cu calm – responsabilitate și calm. Sunt necesare eforturi concentrate, în continuare, pentru asigurarea măsurilor preventive, dar și a celor care se impun pentru gestionarea eventualelor cazuri de infecție pe teritoriul României, atât din partea autorităților centrale, cât și din partea instituțiilor de specialitate de la nivel județean și local“, a continuat Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a precizat că se vor suplimenta măsurile de control „pentru identificarea potențialilor bolnavi cu afecțiuni respiratorii și prevenirea infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestră, maritimă, fluvială și aeriană“.

„În eventualitatea – atenție – eventualitatea confirmării unor cazuri de coronavirus pe teritoriul României, este esențială protecția personalului medical care ia contact cu persoanele infectate. Ca atare, autoritățile trebuie să asigure personalului medical toate dotările necesare, inclusiv, sigur, echipamentul de protecție. Am luat, astfel, în cadrul CSAT decizia alocării de către Guvernul României a resurselor financiare pentru achiziția de echipamente individuale de protecție, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă și medicamente. Conform evoluției de până acum în țările afectate, persoanele care pot dezvolta complicații în urma contractării coronavirusului sunt în special vârstnicii. Ca atare, o atenție specială trebuie acordată protejării acestei categorii mai vulnerabile“, a spus președintele.

Iohannis a precizat că de mâine va exista o linie telefonică specială gestionată de Ministerul Sănătății.

„Autoritățile trebuie să își intensifice eforturile de comunicare în ceea ce privește coronavirusul. Atât cei care au călătorit în zone în care există cazuri confirmate, cât și cei care dezvoltă simptome specifice trebuie să știe cum să procedeze. Urmează să fie implementată cât mai rapid, probabil deja de mâine dimineață, linia telefonică, gestionată de Ministerul Sănătății, dedicată apelanților care solicită informații referitoare la infecția cu coronavirus“, a spus el.

„În încheiere, reiau apelul la calm pe care l-am făcut și acum două zile, întrucât nu există motive de panică. Este esențial să tratăm cu toată atenția această situație, să ne informăm permanent din surse oficiale și credibile. […] Îi încurajez pe oameni să urmeze principala recomandare a tuturor specialiștilor, inclusiv a celor din Organizația Mondială a Sănătății, conform căreia cea mai sigură protecție este menținerea unei igiene personale permanente“, a concluzionat Klaus Iohannis. ■

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele