Iohannis retrage decorațiile celor care au condamnări penale, inclusiv lui Adrian Năstase

85
3 minute de lectură
Foto: Bogdan Cristel

Klaus Iohannis a decis să retragă toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale, inclusiv a fostului premier Adrian Năstase, potrivit Mediafax.

„Am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedura de retragere a ordinelor naționale, am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp, și veți primi prin intermediul departamentului comunicare exact lista decretelor prin care retrag aceste ordine”, a declarat Klaus Iohannis.

Declarația survine după ce prezența lui Adrian Năstase la recepția organizată la Palatul Cotroceni de 1 Decembrie a fost aspru criticată. Invitația fostului premier a fost o chestiune de procedură, având în vedere că legislația prevede ca persoanele care au fost decorate să fie invitate la recepția de Ziua Națională, iar Adrian Năstase a fost decorat în 2002 cu ordinul  „Steaua României”, în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție oferită de statul român, ce își are datina încă de la 1864 prin decretul lui Cuza Vodă.

Foto Adrian Năstase

Tot legea spune că decorația poate fi retrasă dacă beneficiarul a fost condamnat la închisoare cu executare, cum este în cazul lui Adrian Năstase.

Drept răspuns la decizia președintelui, fostul ministru de externe a declarat că gestul lui Iohannis nu prefigurează nimic bun, ci dimpotrivă, reprezintă o negare a aspectelor pozitive și a efortului întreprins pentru  intreaga activitate pusă în slujba promovării si dezvoltării României, pentru competența si devotamentul dovedit în actul guvernării, în principal pentru eliminarea vizelor și a eforturilor depuse pentru integrarea în NATO și UE a României.

Adrian Năstase a mai subliniat că modernizarea și creșterea economică pe care țara a cunoscut-o în timpul mandatului său nu vor putea fi sterse din cărțile de istorie.

Nu cred că, după 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014 si după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale, intenția de retragere a ordinului are justificare. De aceea, voi astepta contra-semnarea de către premier și publicarea în Monitorul Oficial pentru a lua măsurile cuvenite.“, a declarat fostul premier.
[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele