Iranul ameninţă cu închiderea Strâmtorii Ormuz

84
1 minut de lectură

Un responsabil militar de la Teheran a declarat ieri că Iranul ar putea bloca tranzitul maritim prin Strâmtoarea Ormuz ca reacţie la decizia Administraţiei Donald Trump de a nu mai accepta excepţii privind importurile de petrol iranian.

„Dacă ni se interzice să o utilizăm, vom închide“ Strâmtoarea Ormuz, a declarat generalul Ali Reza Tangsiri, şeful Forţelor Navale aparţinând Gardienilor Revoluţiei din Iran, citat de Mediafax.

Administraţia Donald Trump a anunţat luni că nu va mai acorda niciunei ţări exceptări de la sancţiunile SUA privind importurile de petrol din Iran, intensificând presiunile asupra regimului de la Teheran. Decizia afectează în principal China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Turcia.

Seyyed Abbas Mousavi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a catalogat drept „fără valoare“ sancţiunile şi excepţiile stabilite de Statele Unite. „Dat fiind faptul că sancţiunile sunt în principiu ilegale, Republica Islamică Iran consideră că practic şi exceptările de la sancţiuni sunt fără valoare“, a declarat Mousavi.

Un oficial din cadrul Administraţiei Donald Trump a declarat că blocarea Strâmtorii Ormuz, o rută de tranzit esenţială situată la intrarea în Golful Persic, ar fi inacceptabilă.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele