Isărescu: am încurajat tendinţa Guvernului de a ţine lucrurile sub control

103
2 minute de lectură

Banca centrală a înghețat dobânda sa cheie la 2,50%, în ciuda unor presiuni inflaționiste persistente, dar avertizează că deciziile boardului sunt dominate de conjunctura externă. Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că încurajează guvernul în încercarea de a menține deficitul bugetar sub limitele de alarmă, este preocupat de păstrarea echilibrelor în economie și societate, dar avertizează că economia românească evoluează într-un context extern complicat de două războaie simultane.

„Cred că dominant acum este contextul internațional. Și din punct de vedere al conflictelor. Suntem, practic, într-un război comercial, o bătălie numită a politicilor monetare, dar de fapt este un război valutar între marile puteri, nu trebuie să fii specialist să citești declarațiile monetare, dar și pe cele politice, și apoi mișcările de capitaluri, care la noi au fost intrări”, a avertizat guvernatorul Mugur Isărescu.

În an electoral esențială este menținerea echilibrelor, a mai recomandat guvernatorul, iar în acest moment, ”avem un buget relativ tensionat”. ”..dar noi am observat şi am încurajat tendinţa Guvernului de a ţine lucrurile sub control. De a păstra deficitul bugetar şi ţinta de deficit stabilită uşor sub nivelul de anual precedent şi încurajăm un asemenea comportament pe toate căile care stau la dispoziţia Băncii Naţionale. Am observat în ultima lună şi o anumită creştere a veniturilor bugetare, ceea ce nu este de neglijat. Suntem preocupaţi, dar nu, să spunem aşa, nu vedem lucrurile în negru şi lucrăm cu guvernul pentru ca într-un an electoral, un an dificil din punct de vedere social, politic, să se păstreze toate echilibrele. Şi echilibrul financiar economic, dar şi echilibrul social şi politic”, a spus guvernatorul.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele