Coreea de Nord a acumulat 2 miliarde de dolari din atacuri cibernetice

78
3 minute de lectură

Coreea de Nord a acumulat 2 miliarde de dolari din atacuri cibernetice “ample şi tot mai sofisticate” pentru a fura din bănci şi din schimburile de criptomonedă, arată Reuters, citând un raport confidenţial al ONU. Banii au fost utilizați pentru finanțarea programelor sale de dezvoltare a armelor de distrugere în masă.

Phenianul “a continuat să-şi dezvolte programele nucleare şi balistice deşi nu a efectuat un test nuclear sau cu rachetă balistică intercontinentală”, se menţionează în raportul unor experţi independenţi care au monitorizat respectarea obligaţiilor ţării pe o perioadă de şase luni şi care a fost destinat comitetului pentru sancţiunile aplicate Coreei de Nord din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Experţii susţin că Phenianul “a folosit spaţiul cibernetic pentru a lansa atacuri tot mai sofisticate în scopul de a fura bani de la instituţiile financiare şi din schimburile de criptomonedă pentru a genera venit”. De asemenea, au folosit spaţiul cibernetic pentru a spăla banii furaţi, menţionează raportul.

“Actorii cibernetici din Republica Populară Democrată Coreeană, mulţi operând sub conducerea Biroului general pentru recunoaştere, au adunat bani pentru programele armelor de distrugere în masă, cu venituri totale estimate la până 2 miliarde de dolari”, menţionează raportul.

Biroul general pentru recunoaştere este o agenţie de informaţii militare de top a Coreei de Nord.

Experţii ONU apreciază că atacurile Coreei de Nord împotriva schimburilor de criptomonedă i-au permis “să genereze venit în moduri care sunt mai dificil de urmărit şi supuse la mai puţină supraveghere şi reglementări decât sectorul bancar tradiţional”.

Consiliul de Securitate al ONU a impus în unanimitate sancţiuni împotriva Coreei de Nord din 2006, într-o tentativă de a limita finanţarea pentru programele nuclear şi balistic ale Coreei de Nord. Consiliul a interzis exporturile de cărbune, fier, plumb, textile şi fructe de mare şi a limitat importurile de ţiţei şi produse din petrol rafinat.

Raportul ONU a fost finalizat înainte de ultimele lansări de rachete ale Coreei de Nord, dar notează că “lansările de rachete din mai şi iulie au sporit capabilităţile generale privitoare la rachetele balistice”.

Experţii ONU au menţionat că în pofida exporturilor diplomatice, “investigaţiile lor arată încălcări continuate” ale sancţiunilor ONU. “De exemplu, RPDC continuă să încalce sancţiunile prin intermediul transferurilor ilicite de la navă la navă ale componentelor legate de programele armelor de distrugere în masă şi ale bunurilor de lux”, se mai menţionează în raportul ONU.

Misiunea nord-coreeană la ONU nu a răspuns unei solicitări de a comenta informaţiile, care au fost trimise comitetului Consiliului de Securitate săptămâna trecută.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele