Isărescu, despre disputa politică privind rezerva de aur ținută la Londra: „A făcut mult rău țării”

95
2 minute de lectură

Avantajul păstrării unei rezerve internaționale constă în reducerea costurilor de finanțare și oferirea credibilității României în fața altor state, iar știrile negative despre aceasta au făcut rău țării, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Marele avantaj în a păstra o rezervă internaţională este să dea credibilitate şi să reducă costurile de finanţare. Deci, în loc să te coste 6% când te împrumuţi pe plan extern, să te coste numai 4%, cam cât dăm acum. Şi acesta e câştig. Mare! Mai ales că avem o datorie externă substanţială”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul Simpozionului „Cristian Popişteanu”, cu tema „Tezaurul BNR evacuat la Moscova – un bilanţ istoriografic şi un studiu de caz”.

Guvernatorul a completat prin a spune că scopul păstrării rezervei de aur în străinătate nu constă în obținerea unei dobânzi. „Dobânda la aur de regulă este mică sau zero, cam la o şesime, o medie istorică, din dobânda pe care ţi-o dă un depozit valutar, în euro sau dolari”, a adăugat acesta.

Guvernatorul BNR a făcut afirmații referitoare la „avalanșa de știri negative privind plasamentul nostru la Londra”, care „a făcut mult rău țării” și a știrbit atât din credibilitatea BNR, cât și a țării, Isărescu susținând ca depozitarea întregii cantități de aur în România nu aduce niciun avantaj.

„E bine că a fost cel puţin văzut şi lumea ştie că avem 100 de tone aur. Altminteri s-ar putea să apară şi semnul acesta de întrebare. Pe fiecare investitor străin îl chemăm la Banca Naţională, iar în timpul programului de vizite îl trecem prin Tezaur să atingă aurul, să-l vadă, dar şi aşa să ştiţi că nu crede pentru că, fiind la Londra, este certificat din punct vedere al purităţii, al greutăţii, al autenticităţii”, a explicat Isărescu.

Parlamentul a adoptat recent proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat în străinătate.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele