Isărescu: Noul indice de stabilire a dobânzilor nu va face dreptate la toată lumea.

IRCC, noul indice de stabilire a dobânzilor la credite introdus la începutul lunii mai, nu trebuie privit ca un miracol care va face dreptate pentru toată lumea, pentru că pe piață există competiție, iar băncile au libertatea de a-și stabili marjele, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isăresescu.

90
1 minut de lectură

„Ultimele cifre arată că peste 50% dintre credite sunt acum cu dobândă fixă, așa că s-ar putea ca peste un an să constatăm că facem referire la ceva shakesperian – „mult zgomot pentru nimic” – intrarea creditului în România spre dobândă fixă, mișcare care ar putea trece în plan secund toată dezbaterea în ceea ce privește ROBOR și IRCC. Este posibil să avem o prezență dominantă a creditelor cu rată fixă”, a spus Isărescu, după ședința Consiliului de Administrație a instituției de miercuri.

Guvernatorul a explicat că dacă inflația va urca, ROBOR la 3 luni va fi mai mare ca IRCC, „nu cu mult”, dar dacă inflația va scădea, ROBOR la 3 luni ar putea trece, „foarte probabil”, sub IRCC. Evoluțiile vor fi destul de strânse, a precizat Isărescu.

Guvernatorul spune că prognozele nu pot fi foarte exacte, în condițiile în care mulți factori acționează asupra indicatorilor, inclusiv controlul lichidităților.

„BNR a validat această opțiune, trecerea spre un indice bazat pe tranzacții, mai ales pentru că ROBOR, în rolul lui de indicator pentru credit, a fost demonizat, pur și simplu. Orice indicator are valoare câtă vreme este credibil, dacă îl calci în picioare și îl ții numai în pumni, își pierde din credibilitate”, a spus Isărescu.

IRCC a înlocuit ROBOR de la începutul lunii mai în stabilirea ratelor la creditele pentru populație acordate la bănci. La momentul introducerii, IRCC a fost cu circa 1% mai mic decât ROBOR.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele