Japonia a început operațiunile de curățare a centralei nucleare Fukushima

65
1 minut de lectură

Operatorul centralei nucleare din Fukushima a început demersurile de înlăturare a combustibilului nuclear de la unul dintre reactoarele afectate de cutremurul devastator din 2011 și de valul de tsunami ce a urmat seismului.

Barele de combustibil nuclear sunt extrase cu ajutorul echipamentului telecomandat de la reactorul al treilea al centralei. Operațiunea extrem de delicată va dura aproximativ doi ani. Faza următoare va presupune eliminarea combustibilului nuclear topit.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Tokyo Electric Power Company (Tepco), operațiunea de curățare a fost întârziată de reziduurile rămase în urma cutremurului, dar și de alte probleme de natură tehnică, informează BBC.

Mai multe clădiri ce găzduiesc reactoare au fost avariate în explozii de hidrogen provocate de cutremur și de valul de tsunami, iar trei reactoare au fost grav afectate.

Înlăturarea combustibilului topit de la reactorul trei nu va începe înainte de 2021, fiind cea mai dificilă etapă a procesului de curățare.

Potrivit Tepco, activitățile de curățare a reactoarelor unu și doi vor debuta în 2023.

Actuala etapă a operațiunilor a debutat la o săptămână de la anularea unui ordin de evacuare pentru una dintre cele două localități din apropierea centralei, permițându-le localnicilor să revină în casele lor pentru prima oară din momentul dezastrului.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele