Japonia-UE, un acord care sfidează războiul comercial

1457
6 minute de lectură

Companiile și consumatorii din Europa și Japonia pot să profite de cea mai mare zonă de comerț liber din lume, ca urmare a unui acord care a intrat în vigoare la 1 februarie 2019.

Prin intermediul acestuia, au fost eliminate, practic, majoritatea tarifelor vamale dintre Uniunea Europeană și Japonia. Piața serviciilor și cea a achizițiilor publice s-a extins. În același timp, s-a consolidat și cooperarea în materie de reglementare.

Tratatul a fost încheiat în cursul anului 2017, după ce negociatorii ambelor părți au înregistrat progrese în ceea ce privește exporturile de produse alimentare și de autoturisme, capitole ce erau blocate de la începutul demarării negocierilor, în 2013.

Comerțul cu bunuri între UE și Japonia a atins plafonul de 129,4 miliarde de euro (146,5 miliarde de dolari) anul trecut, potrivit Comisiei Europene.

În 2017, exporturile japoneze către UE au atins 68,9 miliarde de euro, comerț dominat de autoturisme și produse de înaltă tehnologie, care au reprezentat peste 40% din bunurile exportate. De cealaltă parte, Uniunea Europeană a exportat în Japonia, în 2017, bunuri în valoare de 60,5 miliarde de euro. Potrivit Comisiei Europene, mai mult de o cincime din acest volum a fost reprezentat de produsele chimice.

Efecte multiple

În plin război comercial declanșat de Donald Trump, președintele SUA, obsedat de nevoia de a impune taxe vamale, importurile americane au debalansat balanța comercială a celei mai mari economii a lumii, dar Uniunea Europeană și Japonia au îndepărtat barierele tarifare. Astfel, acordul ajută la modelarea regulilor comerciale globale prin implementarea unor standarde înalte în ceea ce privește practicile comerciale, dar transmite un mesaj puternic prin respingerea practicilor protecționiste.

„Aproape cinci secole după ce europenii au stabilit primele legături comerciale cu Japonia, intrarea în vigoare a Acordului de parteneriat economic va aduce relația noastră comercială, politică și strategică la un nou nivel. Împreună cu partenerii noștri, precum Japonia, vom continua să apărăm beneficiile comerțului deschis, profitabil. Acest acord va aduce beneficii semnificative și tangibile companiilor și cetățenilor din Europa și Japonia”, a declarat unul dintre semnatarii acordului, Jean Claude Juncker, fost președintele al Comisiei Europene.

Important de menționat că Japonia este cea de-a patra putere economică din lume, cu un PIB de 5 trilioane de dolari, o populație de 127 de milioane de oameni, având venituri de 42.000 USD/cap de locuitor. PIB-ul Uniunii Europene a atins nivelul 18,8 trilioane de dolari în 2018,  reprezentând 22% din economia globală. PIB-ul pe cap de locuitor este de 38.000 de dolari.

Companiile din ambele tabere beneficiază de eliminarea taxelor aplicabile multor tipuri de brânzeturi, cum ar fi Gouda și Cheddar (care, în prezent, sunt impozitate la aproape 30%), precum și exporturilor de vinuri (în prezent, taxate în medie cu 15%). Acordul va putea permite UE să crească substanțial exporturile de carne de vită și să deschidă noi oportunități pentru exportul de produse din carne de porc.

UE a asigurat prin acest acord protecția în Japonia pentru mai mult de 200 de produse cu indicație geografică protejată. Produsele industriale, în sectoarele în care UE este foarte competitivă, cum ar fi produsele cosmetice, substanțele chimice, textilele și îmbrăcămintea, vor beneficia și ele de eliminarea tarifelor vamale, dar se va facilita exportul de automobile din Uniunea Europeană către Japonia.

Acordul va stimula și piața serviciilor, care se va deschide, în special, în ceea ce privește serviciile financiare, comerțul electronic, telecomunicațiile și transporturile. Mai mult, se va asigura accesul companiilor din UE pe piața achizițiilor publice din 54 de mari orașe japoneze și se vor elimna  obstacolele din calea achizițiilor în sectorul feroviar.

Acordul de liber schimb a eliminat 99% din tarifele percepute de către UE pentru bunurile japoneze și 97% din taxele aplicate de Japonia pentru bunurile exportate de către Uniunea Europeană în țara asiatică. Ambele părți au renunțat, în totalitate, la tarifele pentru bunurile industriale.

Urcă PIB-ul, cresc salariile

Datorită acordului, o creștere a PIB-ului de 0,1% (13 miliarde euro) este preconizată pentru UE, până în 2035, și aproximativ 0,3% (16 miliarde euro) pentru Japonia. Se așteaptă ca toate statele membre ale UE să beneficieze de acord și că niciun sector din UE nu va fi afectat în mod negativ. În special, este de așteptat ca exporturile din Uniunea Europeană de produse agricole, mașini și textile, precum și exporturile de autoturisme, mașini și alte echipamente să crească. Potrivit previziunilor, liberalizarea comerțului va determina o creștere a salariilor reale pentru lucrătorii cu toate nivelurile de calificare.

In this Nov. 20, 2018, aerial photo, Nissan Motor cars are seen at the automaker's Oppama plant, in Yokosuka, near Tokyo. Nissan is seeing sales and profits tumble, as its once revered former chairman, Carlos Ghosn, awaits trial on charges of financial misconduct. The Japanese automaker says it is beefing up corporate governance and sticking with its alliance with French partner Renault SA. (Kyodo News via AP)

Pentru a avea o imagine clară în legătură cu valoarea exporturilor Uniunii Europene spre Japonia este important de menționat că acestea însumează 80 de miliarde de euro. Mai mult de 700.000 de locuri de muncă la nivelul Uniunii Europene sunt legate direct de exporturile către Japonia. De asemenea, companiile japoneze din UE asigură locuri de muncă pentru mai mult de 500.000 de angajați.

Principalul beneficiu al Japoniei constă în faptul că se va facilita accesul producătorilor autohtoni pe piața europeană.

Se estimează că economiile pe care companiile din UE le vor înregistra, în urma Acordului, vor atinge un miliard de euro pe an.

Tratatul este și prima înțelegere comercială care include un angajament direct față de tratatul de la Paris privind schimbările climatice.

Au fost luate în considerare și potențialele consecințe negative ale globalizării pentru ca acestea să fie contracarate. Negocierile s-au axat, în special, pe probleme de sustenabilitate și justiție socială. În plus față de obiectivele privind protecția mediului înconjurător, s-a avut în vedere și viitorul companiilor mici și mijlocii care se confruntă cu o concurență acerbă la nivel global.

Acest acord este primul acord-cadru bilateral încheiat vreodată între UE și Japonia și consolidează parteneriatul global prin furnizarea unui cadru cuprinzător pentru o cooperare politică și sectorială consolidată și prin acțiuni comune privind chestiuni de interes comun, inclusiv cu privire la provocările regionale și global.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele