Coaliția, pe ”hold”

Nimeni nu pare să mai creadă în această căsnicie, dar măcar fiecare vrea să ia ce e mai bun la partaj. Cât despre mariajul cu ALDE, s-ar putea ca unii să aibă ceva de zis, înainte să tacă pe vecie. Daniel Constantin, de exemplu, prietenul lui Victor Ponta, izgonit cândva de Călin Popescu Tăriceanu din ALDE. Până la deznodământ însă, mai e ceva vreme. Dacă va fi să fie rupere, cum e de așteptat, trebuie ca ALDE să găsească momentul cel mai prielnic și cu cel mai mare impact.
Se repetă scenariul din 2014?
Eșalonul doi din ALDE dă continuu glas nemulțumirilor partidului și critică asiduu felul în care PSD își tratează partenerul de coaliție. De altfel, similitudinile cu anul 2014, an de asemenea de alegeri prezidențiale, când USL, alianța vremelnică între social democrați și liberali, s-a rupt, sar în ochi. Atunci, ca și acum, liberalii au solicitat schimbări în interiorul guvernului (e drept, atunci PNL propunea noi miniștri într-o situație de remaniere, acum ALDE vrea restructurare). Atunci, ca și acum, se punea problema candidaților la prezidențiale. Nici PSD și nici PNL nu își puteau permite să nu se prezinte cu un candidat propriu. Azi, zguduit de pierderea europarlamentarelor și cu un președinte în funcție dus la închisoare, PSD e obligat să arate că mai poate ceva la prezidențiale. La fel cum, zdrobită de-a binelea la europarlamentare, ALDE trebuie să arate că nu e moartă… tot la prezidențiale. „Alianţa politică USL, care a fiinţat trei ani şi douăzeci de zile, a avut un sens atâta vreme cât măcar liberalii au putut spera că obiectivele, principiile, lucrurile pe care le-au promis oamenilor sunt urmărite şi că toată lumea are intenţia de a le atinge. Nu mai avem niciuna din aceste speranţe şi ca atare mi s-a părut onest, mi s-a părut cinstit să nu prelungim un festival de ipocrizie, să nu prelungim o nesfârşită aruncare de responsabilitate de la unii la ceilalţi şi să avem noi curajul să constatăm ceea ce este categoric adevărat din perspectiva noastră şi anume că Uniunea Social Liberală nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe, pentru că nu mai urmăream cu toţii obiectivele angajate.” Cu aceste cuvinte consfințea președintele PNL, Crin Antonescu, divorțul de PSD-ul lui Victor Ponta în 2014. „Eu nu vreau să plecăm în Opoziţie, dar dacă o să văd că guvernarea se poticneşte şi nu poate să ofere cetăţenilor ceva care să merite, să justifice continuarea guvernării, noi nu suntem dispuşi la infinit să cauţionăm promisiuni. La începutul acestui an, am discutat despre bugetul pe 2019 şi s-au făcut promisiuni şi din partea Ministerului de Finanţe, şi din partea ordonatorilor principali de credit că vor fi capabili să consume banii pe investiţii. Ce s-a întâmplat vedem acum: că s-au tăiat banii de investiţii. Au promis că vor fi demarate proiecte de infrastructură – proiectele de infrastructură nu au pornit, vedem în schimb că suntem în situaţia în care se fac amputări masive la Educaţie, la Fonduri Europene, la multe alte ministere, cercetare. Eu când vorbesc de România viitorului trebuie să investesc bani în cercetare, noi tăiem peste 300 de milioane de lei de la cercetare.” Așa justifică acum Călin Popescu Tăriceanu iminentul divorț de PSD-ul Vioricăi Dăncilă, într-un interviu pentru Mediafax.
O distanțare…pas cu pas
În mod evident, liderul ALDE vrea să se salveze pe sine și partidul de la pieire în mai mulți pași. Primul ar fi distanțarea de PSD și de o guvernare de pe urma căreia începe să tragă tot mai multe ponoase. Al doilea, o poză convingătoare de partid responsabil progresist și deschis, în directă antiteză cu PSD. Al treilea include calcule pragmatice pentru alte alianțe. Și, în sfârșit, țelul suprem: să facă o figură frumoasă cât un balon de oxigen la prezidențiale. În 2014, e drept, în calitate de independent, în turul întâi al prezidențialelor, Călin Popescu Tăriceanu s-a clasat pe locul al treilea, dar… cu 5,36 procente, la o distanță uriașă de al doilea clasat, Klaus Iohannis. Va reuși mai mult acum în fruntea unui partid de 4 la sută, sub pragul electoral? Greu de crezut, dar în politică (aproape) orice e posibil.
Deocamdată, suntem în faza de ascuțire a săbiilor. Dar nimic nu e nou sub soare. „Nu poţi să fii şi la guvernare, şi în Opoziţie, este responsabilitatea întregii alianţe. Percepţia publică este despre coaliţie şi guvernare. Cifrele demonstrează că nu e perfect, dar e guvernare eficientă”, îi transmite Viorica Dăncilă lui Călin Popescu Tăriceanu într-o emisiune la Antena 3. Exact postul de la care Victor Ponta îi transmitea lui Crin Antonescu în 2014 că îl vrea în continuare alături sub sigla USL, dar… „vreau în acelaşi timp să fim toţi la guvernare, nu doar dimineaţa şi după-masa, iar seara unii să fie în opoziţie, deoarece aşa s-a întâmplat în cazul CDR şi al Alianţei DA şi lucrurile nu s-au terminat cu bine”.
Încrederea pierdută
Desigur, dacă se va hotărî să iasă de la guvernare, ALDE nu o va putea face decât după ce a încercat să convingă pe toată lumea că a făcut tot ce a putut pentru a rămâne. Cât și la ce îi va folosi rămâne de văzut. Problema nu e însă doar ruperea de PSD. Oricum, în rândul social-democraților iritarea e maximă și mulți cred că Tăriceanu ar trebui să se decidă mai repede, pentru că oricum nu mai contează pe ALDE pentru a guverna împreună. La nivel oficial, PSD joacă în continuare cartea diplomației. Mihai Fifor scrie pe Facebook în termeni optimiști: „Ne-am asumat împreună un program de guvernare și suntem și astăzi la fel de hotărâți să îl ducem la bun sfârșit. Contextul politic nu afectează această asumare comună și nu ne abate de la scopul nostru de a continua reformele începute și a implementa toate proiectele ce sunt parte a viziunii noastre pentru România”. Viorica Dăncilă însăși dă tonul moderației: „Eu îmi doresc ca această coaliție să reziste nu numai până la prezidențiale, ci și până la parlamentare, pentru că avem această datorie, această obligație, împreună am venit cu aceste obiective, cu acest program de măsuri pentru România și cred că împreună avem obligația să îl ducem la capăt. Mai mult decât atât, avem responsabilitatea de a asigura stabilitate în această țară și pentru aceasta guvernarea trebuie să continue”.
O alianță ratată din start
Dacă relația ALDE-PSD e deocamdată într-un stadiu de hârâială și cursă de-a șoarecele și pisica, lucrurile sunt mult mai delicate pe celălalt front pe care l-a deschis partidul lui Tăriceanu: alianța cu Pro România. Oricum, lucrurile au pornit cu stângul în momentul în care Victor Ponta i-a mai temperat elanul lui Călin Popescu Tăriceanu cu privire la încheierea acestei alianțe. A apărut însă și răbufnirea lui Daniel Constantin, care vorbește la Realitatea TV despre șeful ALDE în termeni de „rebut politic” și care se pronunță categoric împotriva unei colaborări cu ALDE. Varujan Vosganian minimalizează însă, cu o oarecare toleranță, impactul acestei declarații”: „Îmi dau seama că o posibilă alianță între ALDE și Pro România creează neliniște în scena politică, pentru că o astfel de alianță obligă celelalte partide la atitudinile clare față de actul de guvernare, fie în sensul contestării, fie al sprijinirii explicite sau implicite ale guvernării. Din acest motiv, se încearcă prin diverse modalități împiedicarea acestei alianțe iar una dintre modalități este tentativa de a exagera anumite declarații socotindu-le ca fiind tensiuni în relația dintre ALDE și Pro România.
De fapt, singurele declarații care nu sunt în spiritul discutat între conducerile celor două partide aparțin unor deputați Pro România care au părăsit grupurile parlamentare ALDE înaintea congresului din 2018. Pozițiile acestor parlamentari, care nu sunt mulți la număr, pot fi de înțeles din moment ce ei au părăsit ALDE și acum se pun în situația de a reîncepe dialogul cu ALDE. Numărul lor este restrâns și nu reprezintă poziția Pro România”.
Sprijin sau tranzacții
Și dacă adăugăm și contrele Ponta-Dăncilă, putem spune, fără a exagera, că suntem în stadiul bellum omnium contra omnes: „Ca și în cazul UDMR Doamna Dăncilă mi-a cerut și mie sprijinul pentru rămânerea la guvernare; mi-a spus că îi dă afară pe ALDE și să îi iau eu parlamentarii – și că îmi dă ce ministere doresc pentru Pro România/ a insistat să mă vadă și să mă convingă deși am fost foarte clar că nu cred și nu mă interesează ofertele ei!
Am încercat să îi explic cu toată răbdarea (pentru că nu părea să înțeleagă ce se întâmplă și care este realitatea) că târguielile gen Piața de zarzavat din Videle sunt inutile”, aflăm de la Victor Ponta.
Doar că șefa PSD are o altă versiune: „Stilul acesta mincinos și duplicitar al domnului Victor Ponta este unul dintre motivele pentru care nu am mai dorit să colaborăm, până la urmă. Neseriozitatea sa, dorința permanentă de a ieși în față prin orice mijloace, inclusiv prin neadevăruri nu fac casă bună cu PSD. Este un om incapabil să construiască și știe doar să distrugă. Crin Antonescu a spus foarte clar motivul pentru care Ponta a distrus USL: este un om care are tot timpul o agendă ascunsă, croită nu pe interesele țării, ci pe interese personale.
Eu nu fac astfel de trocuri politice intri tu și îl dăm pe celălalt afară. Nu asta înseamnă politică pentru mine. Dacă domnia sa a făcut astfel de tranzacții tot timpul (inclusiv cu Traian Băsescu), fără consultarea colegilor de partid, care aveau ca scop să-și asigure scaunul, eu prefer deciziile luate în forurile partidului”. A negociat Viorica Dăncilă în felul acesta, a mințit Victor Ponta? Doar ei știu. Știu și fiecare ne vinde, ca la piața din Alexandria sau din Târgu-Jiu, marfa care îi reprezintă cel mai bine. Mai important este ce vor cumpăra românii și, mai ales, cât de scump îi va costa…