Jocurile din culisele moțiunii Opoziției împotriva lui Tudorel Toader 

53
11 minute de lectură

Camera Deputaților a respins miercuri moțiunea simplă prin care PNL și USR au cerut demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)”, dar culisele exercițiului descriu frământări în rândul coaliției aflate la guvernare. 

Moțiunea simplă a opoziției împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader a avut și o parte nevăzută, care ține de jocurile de interese ale PSD, a cărui majoritate în parlament este zdruncinată de pe o zi pe alta. Primul eșec a fost la Legea offshore, pus de PSD pe seama problemelor de comunicare cu ALDE, iar al doilea la legea de combatere a spălării banilor, când votul s-a repetat până când PSD și-a reconstruit majoritatea după pierderea sprijinului UDMR.

De astă dată, PSD a încercat să introducă vot secret la moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, pentru ca parlamentarii săi să nu poată fi învinuiți de partenerul ALDE, care l-a numit pe Tudorel Toader în guvern, că votează împotriva acestuia. Pe de altă parte, votul împotriva lui Toader ar putea fi interpretat și ca semn de slăbiciune și de zdruncinare a majorității. Motiv suficient pentru a introduce vot secret, cu atât mai mult cu cât liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus până în ultima clipă, la discuțiile pe seama remanierii guvernului, că nu este dispus să renunțe la ministrul său. Propunerea de vot secret a căzut la vot. 

În ciuda serviciilor făcute PSD prin revocarea incomodului procuror-șef al Parchetului Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, și declanșarea procedurii de revocare a procurorul general Augustin Lazăr, Tudorel Toader a devenit, se pare, indezirabil pentru PSD. Unii membri ai PSD îi reproșează acestuia că nu a fost în stare să dea ordonanța amnistiei și grațierii.

Chiar în ziua dezbaterilor la moțiunea simplă, Cătălin Rădulescu, unul dintre liderii PSD și membru al grupului de lucru pentru legile Justiției, i-a adus mai multe reproșuri lui Tudorel Toader.

„În mod firesc și normal ar fi ca această moțiune să nu treacă. Sunt mulți colegi de-ai noștri care apreciază jumătate din lucrurile pe care domnul Tudorel Toader le-a făcut. Și ne referim și la faptul că doamnei Kovesi și domnului procuror general li s-a cerut revocarea, deci și-a făcut treaba în acest domeniu. Alți colegi spun că, în mod normal, în fișa de post a ministrului de Justiție erau și modificările legilor Justiției, incluzând modificări la Codul penal și Codul de procedură penală, pe care le-a făcut Parlamentul”, a spus Rădulescu înainte de dezbaterile la moțiunea Opoziției. 

Cât privește ordonanța amnistiei și grațierii, Rădulescu spune că nu este „foarte convins că domnul Tudorel Toader și-o dorește foarte mult. Este extraordinar de necesară pentru cei care au fost abuzați din cauza protocoalelor încheiate între SRI, Parchetul General și CCJ, din cauza înregistrărilor ilegale, șantaje făcute de procurori asupra judecătorilor”. 

Deputatul PSD consideră, totodată, că „aceste lucruri ar putea fi motive ca unii să voteze această moțiune simplă, pot fi și motive de discuție cu domnul ministru, în condițiile în care se face o evaluare. Un ministru pus de partidul nostru, care nu vrea să facă măsurile pe care partidul i le dă, nu are cum să rămână ministru. Niciun ministru din cabinetul nostru nu este venit nici prin concurs, nici pe persoană fizică. Dânsul are un program pe care trebuie să îl îndeplinească. În cazul în care nu dorește să facă o anumită măsură, să zicem amnistia și grațierea, nu are cum să facă parte din acest cabinet.” 

Moțiunea simplă „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)” a căzut

Plenul Camerei Deputaților a dezbătut marți moțiunea simplă a PNL și USR împotriva ministrului Tudorel Toader, intitulată „Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)”. Camera Deputaților a respins miercuri moțiunea simplă prin care PNL și USR au cerut demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, cu 171 de voturi împotrivă, 99 pentru și 5 abțineri. Șapte deputați nu au votat. Opoziția îl acuză pe Toader că, din cauza sa, ridicarea MCV a devenit un obiectiv tot mai îndepărtat. În moțiune se mai spune că ministrul a devenit „un simplu instrument” în mâna celor deranjați de justiția independentă și care vor politizarea ei.

„«Pentru fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării», spuneați la un moment dat. Astăzi, a sosit timpul să fiți evaluat dumneavoastră, domnule Ministru al Justiției, iar în urma evaluării noastre, efectuate în temeiul dispozițiilor constituționale, am concluzionat că sunteți un ministru de nota 4!”, se arată în textul moțiunii simple.

Semnatarii moțiunii îl acuză pe Tudorel Toader de îndepărtarea obiectivului de ridicare a MCV. 

„Organele judiciare nu sunt perfecte, dar justiția din România a făcut în ultimii ani progrese evidente, recunoscute chiar și de către organismele internaționale. La începutul anului 2017 ne-am fi putut apropia de ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, poate chiar am fi atins acest obiectiv, dacă PSD-ALDE nu ar fi declanșat, odată cu OUG 13, acest asalt fără precedent asupra justiției. Acum, după ce au fost modificate și legile justiției, dar și legislația penală ridicarea MCV-ului devine un obiectiv din ce în ce mai îndepărtat, iar de această situație regretabilă se face vinovat și Ministrul Justiției, Tudorel Toader”, au scris PNL și USR.

Tudorel Toader, spun autorii moțiunii, a devenit un „simplu instrument în mâna celor deranjați de independența justiției”. 

„Pe 22.02.2018, la un an de la momentul învestirii dumneavoastră, ați demonstrat tuturor că ați ales să fiți un simplu instrument în mâna domnilor Tăriceanu, Dragnea și a tuturor celor care sunt deranjați de justiția independentă. Sigur, potrivit legii, aveați prerogativa de a propune revocarea procurorului-șef DNA, dar știți bine și definiția de școală a abuzului de drept și anume exercitarea unui drept într-un mod contrar scopului său. Exact asta ați făcut dumneavoastră: nu v-ați exercitat dreptul de a solicita revocarea procurorului-șef DNA în scopul îmbunătățirii activității și eficienței DNA, ci în scopul decapitării celei mai incomode și nesuferite de către corupți instituții din România”, se spune în textul moțiunii. 

Autorii ei i-au făcut ministrului un rechizitoriu în 20 de puncte, pe tiparul raportului în baza căruia Tudorel Toader a cerut săptămâna trecută revocarea procurorului general Augustin Lazăr. 

Ministrul Justiției este acuzat că a promovat măsuri care au dus la politizarea justiției: „Este de notorietate că dumneavoastră ați fost promotorul unor idei nocive de modificare a legilor justiției cum ar fi controlul absolut, concentrat în mâna ministrului justiției, pe numirile procurorilor de rang înalt, înființarea unei direcții speciale de anchetare a magistraților, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului justiției.”

Tudorel Toader mai este acuzat că a încălcat „în mod flagrant legea și Constituția României” prin promovarea ordonanței care privește legile Justiției: „Unde ați justificat, domnule ministru, necesitatea și, mai ales, urgența acestor reglementări? Nicăieri: nici în preambul, nici în nota de fundamentare și nici în expunerea de motive a proiectului de lege pentru aprobarea acestei OUG! Ați încălcat, domnule ministru, în mod flagrant legea și Constituția României doar pentru a face pe plac infractorilor!”, spun autorii moțiunii. 

Ministrul mai este acuzat că, prin modificarea adusă legilor Justiției, le-a făcut infractorilor un cadou și că ar fi trebuit să-și dea demisia după ce Comisia de la Veneția a criticat textul ordonanței: „Domnule ministru, Comisia de la Veneția a adus critici dure textului propus de dumneavoastră pentru abuzul în serviciu. O astfel de împrejurare ar trebui să atragă demisia dumneavoastră din funcția de ministru, din aceea de profesor de drept, dar și retragerea din calitatea de membru al Comisiei de la Veneția! După ce ați făcut infractorilor acest cadou, fiind întrebat într-un interviu de ce va fi abuz în serviciu doar dacă beneficiul este pentru funcționar, soțul acestuia sau o rudă apropiată, nu ați ezitat să mințiți public spunând că nu aceasta a fost propunerea dumneavoastră și că ar trebui să fie întrebați membrii comisiei speciale”, se mai spune în textul moțiunii.

PNL și USR fac recurs la istoria recentă și-l acuză pe Tudorel Toader că a trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, când „dosarele se rezolvau în ședințe de partid”. „Prin comportamentul dumneavoastră ați abandonat justiția în mâna infractorilor și ați trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în ședințe de partid. Pentru acest motiv ar fi trebuit să vă dați de mult demisia! Nu e târziu nici acum!”

Lui Toader i se impută inclusiv faptul că a făcut „vizite exotice” pe bani publici și că are proiecte fantasmagorice, cum este cartierul Justiției din București, timp în care a făcut lucruri „grave” în defavoarea Justiției: „Domnule ministru, în afara unor vizite exotice, făcute pe bani publici, cu bilete de avion cumpărate la clasa economic, a desenării unor proiecte fantasmagorice cum este cartierul justiției din București, a unor apariții publice în care vă etalați dorința de a avea talent de povestitor, a afirmațiilor publice prin care ați afectat independența sistemului judiciar, în afară de lovitura pe care încercați să o aplicați luptei împotriva corupției, nu prea aveți cu ce vă lăuda de când ați devenit ministru. Nu ați făcut mai nimic în folosul justiției, ci ați făcut suficient de multe și de grave lucruri în defavoarea justiției, motiv pentru care, în finalul evaluării noastre, după ce ați primit nota 4 (patru), vă rugăm să meditați dacă nu cumva a sosit timpul să vă luați în primire postul de notar, sau să vă reîntoarceți în avocatură să apărați infractori în mod onest, contra unui onorariu, nu pe bani publici!”, mai spun autorii moțiunii. 

Ministrul face postări pe Facebook în timpul dezbaterilor

Tudorel Toader a postat pe pagina sa de Facebook în timp ce Opoziția dădea citire reproșurilor pe care i le aduce. 

Ministrul a postat o fotografie cu fiul său exact în timp ce deputatul Stelian Ion, de la USR, citea textul moțiunii. În acel moment, Tudorel Toader era în sala de plen a Camerei Deputaților. De altfel, înainte de a intra în sala de plen, Tudorel Toader a calificat titlul moțiunii ca reminiscență din perioada sovietică, atunci când sistemul de notare era de la 1 la 5, ironie pe care a ținut să o repete și în fața plenului.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele