Jucării și vin spumant. De unde importă și unde exportă Uniunea Europeană

129
2 minute de lectură

Economiile europene sunt un importator net de jucării în raport de restul lumii. Astfel, importurile sunt de cinci ori mai mari decât exporturile. În anul 2017, importurile au fost de 7,4 miliarde euro, iar exporturile au fost de numai 1,4 miliarde euro. Interesant este că, în ultimii zece ani, importurile europene de jucării au crescut cu aproximativ 40%.

Previzibil, cele mai multe importuri vin din China, în proporție de 86%, urmată de Vietnam, cu o cotă de 3%. Mai mult de jumătate din importurile de jucării ajung în Marea Britanie (26%), Germania (15%) și Olanda (11%).

În ceea ce privește exporturile europene, în valoare de 1,4 miliarde euro, cele mai importante economii la acest capitol sunt Cehia, cu exporturi de 25% din total, și Germania, 21%. Destinațiile exporturilor sunt SUA (15%), Elveția (15%) și Rusia (14%). De altfel, Cehia este singurul stat european care are o balanță comercială pozitivă la acest capitol, al jucăriilor, cu exporturi de 354 milioane euro și importuri de 212 milioane euro. În anul 2017, România a exportat jucării în valoare de 10,5 milioane euro și a făcut importuri de 67,7 milioane euro.

Vinul spumant este un produs dominat de europeni, în ceea ce privește comercializarea în interiorul Uniunii Europene (UE) și în afara UE. Țările europene exportă 809 milioane de litri de vin spumant, 60% din cantitate fiind vândută în cadrul statelor UE. În afara UE, cei mai mari cumprători sunt SUA (40% din exporturi), Rusia (10%) și Japonia (8%). Cei mai mari exportatori sunt Italia, Franța și Spania, care, împreună, totalizează 91% din exporturi.

Importurile de vin spumant în Uniunea Europeană sunt la un nivel scăzut, de numai 7,4 milioane de litri, care vin, în special, din Australia și Africa de Sud.

În total, România exportă vin spumant în valoare de 62 milioane euro și importă de 75 milioane euro. Deficitul balanței comerciale la capitolele jucării și vin spumant a fost, pentru România, de aproximativ 70 milioane euro.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele