Khamenei: Iranul are capacitatea să îmbogățească uraniu pentru armele atomice

24
2 minute de lectură

Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, afirmă că regimul de la Teheran nu ar întâmpina mari dificultăți în ceea ce privește îmbogățirea uraniului până la un nivel de puritate propice fabricării de arme nucleare.

Ayatolahul Ali Khamenei a declarat cu ocazia unei întâlniri cu oficialii iranieni că „obținerea unei nivel de îmbogățire de 20% este cea mai dificilă parte. Următorii pași sunt mai ușori“.

Oficialii de la Teheran au comunicat că Iranul ar putea obține în patru zile uraniu îmbogățit până la un nivel de puritate de 20%, relatează Mediafax.

Experții sunt de părere că timpul necesar pentru obținerea de uraniu cu o puritate de 90%, nivel propice pentru fabricarea de arme nucleare, se înjumătățește în momentul în care uraniul a fost îmbogățit până la nivelul de puritate de 20%.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian, prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

În conformitate cu termenii acordului atomic cu marile puteri, Iranul are voie să îmbogățească uraniu până la un nivel de puritate de 3,67%.

În mai 2018, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul, însă Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia au transmis că doresc să menţină tratatul cu Teheranul.

Săptămâna trecută, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la aplicarea unor angajamente asumate prin Acordului nuclear în cazul în care marile puteri semnatare nu își respectă promisiunile făcute în acord, inclusiv privind eliminarea sancțiunilor economice.

Puterile europene semnatare (Marea Britanie, Franța și Germania) au avertizat ulterior Iranul că vor exista consecințe serioase dacă va încălca condițiile Acordului atomic.

În contextul amplificării tensiunilor între Iran și SUA, Penatgonul a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere strategice B-52 și sisteme antiaeriene Patriot.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele