Klaus Iohannis cere CNA să deblocheze promovarea campaniei pentru referendum

2 minute de lectură

Președintele Klaus Iohannis a solicitat vineri Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să emită decizia privind normele de promovare a campaniei pentru referendum și să adopte recomandarea de difuzare a unui spot audio-video realizat de Președinție pentru promovarea acestuia.

„Administrația Prezidențială a solicitat vineri, 17 mai a.c., în numele Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, Consiliului Național al Audiovizualului să își respecte propria lege de funcționare și să emită decizia privind normele şi regulile de reflectare a campaniei pentru referendum. Deși Legea audiovizualului nr. 504/2002 prevede clar că CNA este autorizat să emită «normele şi regulile de reflectare a desfășurării campaniilor electorale şi a celor pentru referendum», Consiliul nu și-a respectat această obligație legală, deși intrăm în ultima săptămână de campanie pentru referendum”, a anunțat un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președinția a solicitat adoptarea și emiterea unei recomandări de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administrația Prezidențială ”pentru informarea și creșterea gradului de conștientizare a importanței referendumului”. Potrivit reglementărilor spotul va fi difuzat în regim de anunț de interes public, către televiziunile naționale şi locale.

„Președintele Klaus Iohannis consideră că refuzul CNA de a-și îndeplini atribuțiile îi afectează în mod direct pe cetățenii României, pentru că dreptul la informație este un drept prevăzut și garantat expres prin Constituție. Toate autoritățile publice sunt obligate să respecte Constituția, orice nerespectare a legii, cu atât mai mult a Legii fundamentale, fiind un abuz”, avertizează comunicatul prezidențial.

Referendumul convocat de Președintele României pe tema justiției din România va avea loc în data de 26 mai 2019, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European. Voturile pentru referendum se vor depune în urne în aceleași secții de vot, cu posibilitatea ca cetățenii să opteze dacă își exercită dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele. La referendum vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele