Klemm: Rusia rămâne cea mai mare amenințare la adresa statelor din Europa

55
4 minute de lectură

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a declarat, joi, că România este unul dintre puținii membri NATO care își respectă angajamentul asumat în Țara Galilor, printre care alocă de 2% din PIB pentru apărare, iar, totodată, că NATO nu va căuta o confruntare cu Rusia, dar va răspunde provocărilor militare, cibernetice și hibride.

“Încă dinainte de aderarea sa la NATO, România a fost alături de Statele Unite în Afganistan, Irak şi Kosovo, luptând împotriva terorismului şi acţionând pentru a transforma lumea într-un loc mai sigur. Atunci când România a aderat la NATO, în 2004, ea s-a dovedit rapid un Aliat capabil, iar acum este unul dintre puţinii Aliaţi care îşi respectă angajamentul asumat în Ţara Galilor. Statele Unite şi alţi Aliaţi NATO au făcut eforturi continue pentru a asigura securitatea României şi a flancului estic al Alianţei. Iar împreună vom răspunde la noile provocări, inclusiv la ameninţările militare, cibernetice şi hibride. Acel angajament faţă de apărarea colectivă a valorilor noastre comune şi a suveranităţii statelor membre NATO este motivul pentru care Aliaţii au hotărât în 2014 să crească investiţiile în apărarea noastră naţională. Noi ne-am angajat să cheltuim cel puţin 2% din PIB pentru apărare şi să investim cel puţin 20% din acea sumă pentru echipamente de anvergură până în 2024”, a afirmat Hans Klemm, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, potrivit unui comunicat difuzat de Mediafax .

Ambasadorul american a transmis că Alianța nu va căuta o confruntare cu Rusia, deși aceasta din urmă a amenințat și a întreprins un “război hibrid” împotriva Europei și Occidentului.

“Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este cea mai de succes de alianţă din istorie. În ultimii 70 de ani, NATO a ajutat la crearea celei mai sigure, stabile şi prospere perioade din istoria statelor sale membre. De la descurajarea Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece până la contracararea ameninţărilor hibride cu care ne confruntăm astăzi, Aliaţii NATO stau umăr la umăr pentru protejarea cetăţenilor noştri. Nu vom căuta confruntare, ci am prefera să colaborăm cu alte ţări pentru a evita conflictul. Cu toate acestea, în loc să colaboreze cu noi pentru a răspunde la noile provocări, Rusia dă dovadă de agresiune, ceea ce ameninţă încă o dată să erodeze prosperitatea, stabilitatea şi pacea pe care le-am construit în ultimii 70 de ani.

Rusia rămâne cea mai mare ameninţare la adresa suveranităţii şi independenţei statelor naţionale din Europa şi a valorilor comune care leagă Occidentul. Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a vizat instituţiile noastre democratice, inclusiv alegerile, instituţiile financiare şi infrastructura civilă cu noi forme de «război hibrid». A utilizat activităţi cibernetice maliţioase pentru a viza organizaţii internaţionale precum Agenţia Mondială Antidoping şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Asasini susţinuţi de Kremlin au utilizat o neurotoxină de clasă militară, pe teritoriu britanic, într-un atac ce a ucis în final un cetăţean britanic. Rusia a invadat şi continuă să ocupe părţi din teritoriul naţiunilor suverane Ucraina şi Georgia şi ameninţă oraşe NATO şi pe cetăţenii noştri amplasând şi dislocând baterii de rachete cu capacităţi nucleare, încălcând prevederile Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)”, potrivit sursei citate.

Totodată, Hans Klemm face referire și la influența economică și politică “agresivă” a Chinei în Europa.

“Rusia nu este singura ameninţare internaţională cu care se confruntă membrii NATO. Din ce în ce mai insistentă, China încearcă în mod agresiv să-şi creeze o influenţă economică şi politică în Europa pentru a submina unitatea europeană şi transatlantică şi a rescrie normele şi standardele internaţionale. Nu putem ignora provocările reprezentate de naţiuni precum Iranul şi Coreea de Nord, ambele cu conducători imprevizibili şi ambiţii nucleare. Şi, aşa cum au spus Aliaţii, terorismul continuă să reprezinte o ameninţare directă la adresa populaţiilor noastre şi a stabilităţii internaţionale şi prosperităţii în general”, mai susține ambasadorul SUA.

Reprezentantul american a spus și că NATO se pregătește să primească Macedonia ca pe cel de-al 30-lea membru al Alianței.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele