Kurzii sirieni salută apelul pentru dialog cu Damascul, lansat de Rusia

37
1 minut de lectură

Oficiali kurzi din Siria au salutat, miercuri, îndemnul Rusiei adresat acestora de a deschide un dialog cu autoritățile siriene și au apelat la Moscova pentru asumarea rolului de garant în cadrul negocierilor, informează site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax.

Kurzii sirieni se declară dispuși să înceapă dialogul cu autoritățile de la Damasc și așteaptă, din partea Moscovei, asumarea rolului de garant și susținător al cauzei kurde. „Noi apreciem declarația ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, privind dialogul dintre zona auto-administrată (de kurzi, n. red.) și Guvernul sirian și așteptăm din partea Rusiei să aibă un rol (…) de susținător și garant“, au declarat reprezentanți ai populației kurde.

Kurzii din Siria au afirmat, în cadrul aceluiași comunicat, că perspectiva lor asupra modalității optime de rezolvare a conflictului constă în dialogul intra-sirian.

Oficiali ai forțelor militare kurde din Siria au făcut apel, miercuri, la „mobilizarea generală“ a cetățenilor pentru a întâmpina atacul militar din partea Turciei, după ce autoritățile de la Ankara au anunțat pregătiri pentru trecerea graniței. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că țara sa va lansa o operațiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria, de la granița cu Turcia. În acest context, Statele Unite au anunțat că nu vor să fie implicate și au decis retragerea trupelor din nordul Siriei. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele