Salariul mediu al asistentelor medicale este mai mic decât viitoarea limită impusă de guvernul Boris Johnson
Zilele acestea, guvernul conservator al lui Boris Johnson a prezentat o nouă lege privind migrația odată ce se încheie perioada de tranziție (1 ianuarie 2021). O măsură destul de controversată, deoarece Regatul Unit își va închide granițele pentru lucrătorii slab calificați care nu câștigă mai mult de 25.600 de lire sterline per contract, adică mai mult de 30.600 de euro pe an.
Despre îndoielile cu privire la faptul că acest nou sistem, similar celui australian, poate fi realizabil într-o țară precum Regatul Unit, îl întrebăm pe Costas Milas, profesor de Finanțe la Universitatea din Liverpool. Pentru Milas, cifra pe care guvernul vrea să o impună este “prea mare”.
Profesorul de finanțe amintește că salariul mediu al asistenților medicali din Regatul Unit (nu salariul inițial) este de 24.767 lire sterline , adică mai mic decât limita din perioada de tranziție a Regatului Unit în afara UE.
*****
Reporter: Mai multe companii s-au plâns de noua lege a migrației britanice. Există suficienţi muncitori slab calificați în Regatul Unit pentru a ocupa toate posturile?
Costas Milas: Timpul contează foarte mult. La o zi după ce s-a dezvăluit că printre cerințele UE din cadrul negocierilor Brexit, Bruxelles-ul vrea ca Marmurele Elgin să se întoarcă în Grecia, guvernul britanic contraatacă cu un “nou sistem de imigrație” .
Deci acestea sunt propuneri și ele se pot schimba pe parcurs înainte de a deveni lege. Principalul aspect este că viitorii lucrători comunitari și necomunitari vor fi tratați la fel. Un lucrător străin calificat va avea voie să lucreze în Regatul Unit dacă are o ofertă salarială de cel puțin 25.600 de lire sterline pe an (aproximativ 30.635 de euro). Este pera mult.
Guvernul argumentează că în Marea Britanie există aproximativ 8,5 milioane de persoane inactive (cu vârste cuprinse între 16 și 64 de ani ), care pot fi instruite pentru a ocupa locuri de muncă care nu necesită multă calificare. Dar un procent mare din această populație sunt studenți sau persoane care au grijă de persoanele în vârstă și, desigur, mulți dintre cetățenii inactivi nu doresc, de exemplu, să lucreze în pub-uri, restaurante etc.
Dacă guvernul britanic insistă, acest lucru va crea o ofertă negativă în economie, care are potențialul de a afecta negativ mişcarea producției britanice.
Reporter: Care vor fi sectoarele cel mai afectate?
Costas Milas: Sectorul serviciilor de vânzare cu amănuntul. Dar nu numai acesta. Gândiți-vă că Boris Johnson vrea să angajeze încă 50.000 de asistenți medicali pentru Serviciul nostru Național de Sănătate (NHS). Ei bine, ghiciți: media salarială (nu salariul de pornire) al unei asistente este de 24.767 de lire sterline. Adică mai puțin de cei 25.600 de care ar avea nevoie NHS în conformitate cu propunerile Guvernului. Deci, fie NHS crește salariile – nu media – la 25.600 de lire sterline sau începe de urgență formarea de asistenți medicali în Regatul Unit. Ceva care, evident, va dura mult timp …
Reporter: Poate această măsură să afecteze negocierile Brexit? Britanicii se tem de o politică reciprocă din partea UE?
Costas Milas: Cred că propunerile guvernului britanic au fost scoase la iveală din cauza negocierilor Brexit. Să începi de pe o poziție dură și apoi să mai cedezi odată ce adversarul (scuze, fostul partener) cedează şi el poate fi o strategie a britanicilor.
Interviu realizat de Esther S. Sieteiglesias
Traducerea: Rodezia Costea/rcostea
Sursa:RADOR