Home The Economist Lacunele le permit unor pensionari din UE să se retragă fără impozite

Lacunele le permit unor pensionari din UE să se retragă fără impozite

0
Lacunele le permit unor pensionari din UE să se retragă fără impozite
LISBON, PORTUGAL - AUGUST 02: A scenic view of Lisbon photographed in Lisbon, Portugal on July 28, 2009. (Photo by Bruce Bennett/Getty Images)
4 minute de lectură


Ediția tipărită | Finanțe și economie

4 octombrie 2018

CÂND criza financiară a lovit economia Portugaliei, sute de mii de portughezi au plecat, profitând de regulile Uniunii Europene în privința mișcării libere, pentru a-și găsi de lucru în țările mai puțin afectate. Acum, Portugalia îi întâmpină pe oamenii mai în vârstă care merg în direcția opusă, nu pentru slujbe, ci pentru o pensionare călduță și ieftină. Membri afluenți ai generației baby boom se înghesuie la Lisabona, Sintra și în Algarve, atrași în parte de scutirile de impozite pe venitul din exterior din Portugalia. Potrivit programului său de reședință nepermanentă, pensiile din străinătate pot fi primite fără impozite timp de un deceniu.

Acordurile bilaterale privind evitarea dublei impozitări sunt menite să asigure că veniturile nu sunt impozitate de două ori. Dar unele țări, încercând să sporească cererea internă, prin atragerea imigranților bogați, au aranjat lucrurile astfel încât aceștia să poată evita să plătească vreo taxă pe veniturile câștigate în afara țării lor de rezidență, cum sunt pensiile, câștigurile de capital și rentele. Pentru a se califica, pensionarii străini care se mută în Portugalia nu trebuie să rămână acolo decât șase luni pe an și să se înregistreze ca rezidenți fiscali.

Portugalia nu este singura țară UE în care pensionarii străini au viață ușoară. Franța impozitează unele pensii cu o sumă unică de 7,5%; folosind în mod judicios asigurările private de sănătate, pensionarii pot de asemenea să evite să plătească taxele sociale de 9,1% care sunt în mod normal impuse pe pensii. Malta scutește de impozit pensiile de până la 13.200 de euro, cu o taxă fixă de 5% peste această cifră. Pensiile de stat sunt adesea excluse din scutirile generoase, dar Ciprul taxează toate pensiile cu 5%, ceea ce îl face foarte atractiv pentru funcționarii civili pensionați. El le permite de asemenea oamenilor să-și retragă întreaga pensie ca sumă fixă, fără taxe.

Guvernele din alte părți sunt enervate că sunt bătute la impozite. Cei mai vocali critici ai Portugaliei sunt nordicii. Finlanda a renunțat la acordul său privind impozitele cu Portugalia în iunie. Dacă Portugalia nu acceptă proiectul unui acord prin care permite Finlandei să taxeze majoritatea pensiilor retrase acolo de pensionarii finlandezi până în noiembrie, ea va începe oricum să facă asta în ianuarie. Finlanda estimează că pierde doar 3-6 milioane de euro pe an în venituri în favoarea Portugaliei, dar spune că este vorba de un principiu și că nu mai poate tolera „refugiații fiscali”. Sunt doar struguri acri, spune Pekka Pystynen, un fost director pensionat acum. Pystynen își petrece iernile în casa sa din Algarve, iar verile, în vila sa din Finlanda. Beneficiile fiscale au fost un bonus, spune el, dar principalele atracții sunt clima și stilul de viață relaxat.

Pensionarii sunt importanți pentru industria turismului din Portugalia, care au contribuit peste 17% la PIB-ul țării în 2017. Un loc de muncă din cinci este legat de turism. Pensia medie plătită finlandezilor care locuiesc în Portugalia este de circa 3.500 de euro pe lună. Dat fiind că prețurile sunt cu o cincime mai mici decât media din zona euro, asta înseamnă mult. Potrivit lui Sirpa Uimonen de la Universitatea din Helsinki, finlandezii care locuiesc în Algarve cheltuiesc în medie 14.700 de euro pe an, cu peste 20% mai mult decât localnicii.

Retragerea din acordurile privind dubla impozitare este rară. Danemarca și-a întrerupt acordurile cu Spania și Franța în 2009, tot din cauza disputelor privind pensiile. În cazul Portugaliei, alte țări ar putea urma exemplul Finlandei. Ministrul de Finanțe al Suediei face presiuni în acest sens. În genere, țările iau lucrurile în mâinile proprii. Franța se pregătește să înceapă să impoziteze pensiile franceze care sunt plătite în străinătate. Și un nou acord bilateral înseamnă că Marea Britanie va începe curând să impoziteze pensiile retrase în Cipru.

Generozitatea Portugaliei față de străinii pensionați a fost criticată de localnici. Ei plătesc până la 48% la pensiile lor; prețurile proprietăților au crescut cu 0% anul trecut. Cererea suplimentară din partea cumpărătorilor străini nu a ajutat deloc. Un partid politic, Blocul de Stânga, a propus să se închidă lacuna din domeniul pensiilor. Străinii pensionați s-ar putea să decidă curând dacă vinho verde și pasteis de nata sunt o atracție suficientă.

Acest articol a apărut în secțiunea Finanțe și economie a ediției tipărite a The Economist, sub titlul „One foot in the Algarve”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here