Laureații Premiului Nobel pentru Fizică „ne-au schimbat definitiv percepția asupra lumii în care trăim“

20
3 minute de lectură
Foto: Agerpres / EPA

Premiul Nobel pentru Fizică le-a fost decernat, anul acesta, fizicienilor James Peebles, Michael Mayor și Didier Queloz, pentru activitatea lor ce a permis o mai bună înțelegere a Universului.

Într-o ceremonie ce a avut loc marți, la Stockholm, jumătate de premiu i-a fost acordată lui Peebles, pentru „descoperiri teoretice în astronomie“, iar cealaltă jumătate a fost împărțită între Mayor și Queloz, pentru „descoperirea unei exoplanete ce orbitează o stea de tipul Soarelui“.

„Premiul Nobel pentru Fizică de anul acesta răsplătește îmbunătățirea cunoștințelor despre structura și istoria universului, precum și descoperirea unei planete ce orbitează o stea de tipul Soarelui, în afara Sistemului Solar“, se arată într-o postare pe Twitter a Comitetului Nobel. „Aceste descoperiri ne-au schimbat definitiv percepția asupra lumii în care trăim“, se precizează în postare.

Jumătate din cele nouă milioane de coroane suedeze (910.000 de dolari) vor merge la Peebles, în timp ce restul vor fi împărțite de Mayor și Queloz.

Un univers vizibil 5%

„Sfatul meu pentru tinerii interesați de știință: alegeți să faceți asta din dragoste pentru știință. Intrați în știință din fascinație pentru știință“, a spus Peebles, profesor de fizică la Catedra „Albert Einstein” a Universității Princeton, într-o conferință de presă.

Timp de două decenii, Peebles a pus la punct cadrul ce alcătuiește baza înțelegerii noastre a istoriei Universului, apreciază Comitetul. Modelele sale au scos în evidență faptul că nu cunoaștem decât aproximativ 5% din conținutul Universului nostru, restul de 95% fiind alcătuit din așa-numita materie întunecată necunoscută și energie întunecată.

Lumi necunoscute

Mayor și Queloz s-au concentrat pe căutarea de planete necunoscute în Calea Lactee, reușind, în 1995, să descopere prima planetă din afara Sistemului solar. 51 Pegasi b este un corp de gaz similar lui Jupiter, iar descoperirea sa a declanșat o revoluție în astronomie.

Mayor este din Elveția și predă la Universitatea din Geneva. Compatriotul său, Queloz, predă la Universitatea din Geneva și la Universitatea Cambridge.

Profesorul Martin Rees de la Universitatea Cambridge apreciază că Peebles este „cel mai influent și respectat lider al cosmologiei empirice, având o serie constantă de împliniri răspândite pe o jumătate de secol”.

În ceea ce-i privește pe Mayor și Queloz, Rees îi consideră a fi „lideri în perpetua cercetare ce a dus la descoperirea multor mii de alte sisteme planetare, de o varietate neașteptată“.

În 2018, Premiul Nobel pentru Fizică i-a fost decernat unei femei, pentru prima oară în 55 de ani și pentru a treia oară în istorie.

Donna Strickland, fiziciană canadiană, a primit premiul împreună cu Gérard Mourou, din Franța, pentru activitatea întreprinsă de ei în generarea de impulsuri optice ultrascurte de înaltă intensitate. Cei doi au împărțit premiul cu americanul Arthur Ashkin care, la 96 de ani, a devenit cel mai vârstnic laureat, pentru inventarea așa-numitelor „pensete optice“ — tehnologie ce permite manipularea particulelor microscopice cu ajutorul unor lasere specializate.

Ambele invenții au revoluționat fizica laserelor, potrivit Academiei Regale Suedeze. ■

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele