LE FIGARO: Brexit | Londra ar putea să nu aibă destule nave pentru a-și supraveghea apele teritoriale

114
2 minute de lectură

Regatul Unit ar putea să ducă lipsă de nave pentru a împiedica vasele de pescuit ale UE să între ilegal în apele sale teritoriale în caz de Brexit fără acord, a anunțat Sky News sâmbătă, citând un document guvernamental.

Acest mail, redactat de funcționari ai Ministerului Mediului, avertizează că există “multe incertitudini” privind capacitatea autorităților de a patrula în largul coastelor britanice. El subliniază că vor fi disponibile numai 12 vase “pentru a supraveghea un spațiu mare cât de trei ori suprafață Regatului Unit”, precizează Sky News.

Acest avertisment vine în situația în care pescarii francezi, care intră în apele britanice, au amenințat să perturbe exporturile britanice care trec prin Canalul Mânecii dacă accesul în aceste ape le va fi refuzat după Brexit.

Acordul negociat de Theresa May pentru pescuit a fost respins de Parlament. Regatul Unit va ieși din Politica comună de pescuit – care le dă pescarilor europeni acces în apele britanice – și va administra în mod independent accesul la coastele sale dacă părăsește Uniunea Europeană fără acord cu Bruxellesul pe 31 octombrie, dată programată pentru divorț, pe care prim-ministrul Boris Johnson s-a angajat s-o respecte.

Potrivit termenilor acordului negociat de fostul prim-ministru, Theresa May, cu celelalte 27 de țări ale UE, vasele europene ar avea acces în apele teritoriale britanice o perioadă de tranziție de 21 de luni, care va fi folosită pentru a încerca să se elaboreze o nouă înțelegere pe pescuit. Totuși, acest acord a fost respins de trei ori de Parlament, atrăgând amânarea datei pentru Brexit, inițial programată pe 29 martie, și demisia Theresei May.

Boris Johnson cere redeschiderea negocierilor în jurul acestui acord, ceea ce Bruxellesul refuză până acum. Paralel, el a întărit pregătirile pentru un divorț fără acord, în ciuda previziunilor care anunță consecințe economice dezastruoase.

Guvernul lui a confirmat vineri că va discuta propunerile care urmăresc susținerea companiilor care ar putea suferi de pe urmă unui asemenea scenariu, un plan botezat în interior “Operațiunea Kingfisher”.

Cotidianul “The Times” relata sâmbătă că funcționarii au stabilit o listă cu societăți care ar putea fi expuse financiar în mod deosebit în cazul unor perturbări.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele