PNL va lua în calcul sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța de Urgență care modifică Legile justiției, adoptată luni de Guvern, a anunțat liderul liberal, Ludovic Orban.
“Cel puțin articolul cu delegarea în funcții de demnitate publică a magistraților a fost reintrodus deși el a fost declarat neconstituțional în urma sesizării PNL”, spune liderul PNL. ”De asemenea s-au mai introdus tot peste rând, fără să aibă vreo legătură cu observațiile Comisiei de la Veneția, condiții legate de ocuparea funcțiilor de procuror șef. (…) Sunt modificări la cele trei legi ale justiției care ne arată cât de pompieristic lucrează majoritatea guvernamentală”, a conchis liderul liberal.
”Vom solicita și punctul de vedere din partea organismelor din cadrul sistemului de justiție și în cazul în care e necesar vom sesiza Avocatul Poporului”, a afirmat Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL care a avut loc luni la Parlament.
Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justiției adoptată de Guvern pentru punerea de acord a recomandărilor preliminare ale Comisiei de la Veneția cu conținutul legilor Justiției. Toader a făcut cunoscute schimbările care apar în privința detașărilor procurorilor, a numirii lor în funcții de conducere, a anchetării lor disciplinare, a vechimii necesare pentru a deveni procurori DNA, DIICOT sau la Parchetul General.
Schimbări sunt și în ceea ce privește detașările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detașările de la parchete, ci Secția pentru Procurori a CSM. La DIICOT și DNA, crește vârsta la 10 ani de experiență în profesie, pentru a accede în funcția de procuror la aceste structuri. Ordonanța de urgență prevede și o serie de modificări în ceea ce priuvește amânarea pensionării anticipate a magistraților. Dacă varianta inițială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019.