Liberalii au avertizat Comisia de la Veneția că ministrul Justiției i-a ignorat recomandările

38
2 minute de lectură

Liberalii au trimis o scrisoare de informare către Comisia de la Veneția, în care susțin că ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a folosit de calitatea de membru al Comisiei de la Veneția pentru a justifica adoptarea proiectelor legislative controversate, transmite Mediafax.

„Partidul Național Liberal, în calitate de inițiator la nivelul Adunării Parlamentare al Consiliului Europei al demersurilor care au dus la sesizarea Comisiei de la Veneția de către Comisia de Monitorizare a APCE asupra modificărilor aduse Legilor Justiției din România, ne considerăm îndreptățit moral să vă aducem la cunoștință următoarele aspecte privitoare la evoluția modificărilor legislative din țara noastră, operate printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului (92/2018), inițiată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. În primul rând, învederăm faptul că domnul Tudorel Toader, actual ministru al Justiției, s-a folosit în repetate rânduri – atât domnia sa, cât și reprezentanții majorității guvernamentale – de calitatea de membru al Comisiei de la Veneția pentru a legitima public soluții legislative cel puțin controversate”, se arată în scrisoarea trimisă către Comisia de la Veneția.

Printre proiectele legislative enumerate în documentul adresat oficlialilor europeni, se numără Ordonanța de urgență 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției.

„În cazul OUG 92/2018 ministrul Justiției, Tudorel Toader, a justificat adoptarea ordonanței de urgență prin faptul că a avut discuții prealabile cu reprezentanți ai Comisiei de la Veneția. În acest sens, ministrul Justiției a lăsat să se înțeleagă faptul că există o formă convenită a modificărilor pe care urma să le opereze în cazul Legilor Justiției prin Ordonanță de Urgență, folosindu-se în acest mod de prestigiul Comisiei de la Veneția pentru a acredita la nivelul opiniei publice românești faptul că modificările aduse nu vor afecta sistemul judiciar, ci vor implementa recomandări ale Comisiei de la Veneția din raportul preliminar dat publicității în 13 iulie 2018”, prevede scirsoarea de informare.

Liberalii precizează că, în justificarea actului normativ menționat, sunt invocate recomandările Comisiei de la Veneția.

PNL spune că, în realitate, OUG pentru modificarea legilor justiției atinge doar două dintre recomandările Comisiei de la Veneția.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele