Liderii lumii gândesc la fel: Libra trebuie reglementată

Cum și când, se va discuta la reuniunea G7

198
5 minute de lectură

Ultima idee de afaceri a lui Mark Zuckerberg, Libra, o criptomonedă care are acoperire într-un coș de monede globale, a stârnit îngrijorări, controverse și comentarii critice din toate direcțiile. Președintele Donald Trump și-a exprimat repulsia față de criptomonede, șeful Băncii Angliei, Marc Carney, a recomandat lansarea Librei deabia după ce toate băncile centrale o certifică, criticile s-au ținut lanț. Temerea principală a analiștilor oarecum favorabili lansării acestui instrument digital de plată este aceea că, Libra va fluctua zilnic, în funcție de evoluția monedelor din coș, și astfel va fi evitată mai ales de utilizatorii Facebook din țările cu monede puternice și stabile.

Deși Libra este încă la stadiul de proiect a provocat destul de multă agitație în spațiul de reglementare nu numai în SUA și Europa, ci și în Asia, în special în China. Experții spun că sistemul Calibra nu se va lansa în India din cauza restricțiilor de reglementare, în ciuda faptului că este una dintre cele mai mari piețe pentru Facebook. Federal Reserve, sistemul central bancar din Statele Unite ale Americii, va trebui să reglementeze  Libra în viitorul apropiat. Jerome Powell, șeful Federal Reserve, susținea în fața Camerei Reprezentanților că autoritatea de reglementare oferă sprijin pentru “inovația financiară a sectorului privat responsabil”.

Powell a spus însă că Libra ridică o serie de îngrijorări care trebuie abordate. El a precizat de asemenea că a ținut legătura cu alte bănci centrale din lume în privința domeniului criptomonedelor. Potrivit declarației sale, nicio agenție din lume nu are control asupra problemelor legate de Libra, iar FED nu are autoritatea de a reglementa Facebook și Libra. Cu toate acestea, principala problemă o constituie confidențialitatea și datele financiare.

Săptămâna trecută Președintele FED a organizat o conferință de presă în decursul căreia, printre altele, a fost întrebat dacă este preocupat de faptul că noile valute digitale, cum ar fi Libra, pe care Facebook a dezvăluit-o recent, ar putea să submineze Fed-ul, să-i distrugă puterea de a influența economia și dacă cineva de la Facebook a vorbit cu cineva de la Fed înainte ca Libra să fi fost dezvăluită.

„Monedele digitale sunt în fază incipientă. Deci, în esență, nu sunt prea îngrijorat de faptul că băncile centrale nu mai pot efectua politică monetară din cauza criptomonedelor sau a monedelor digitale” a fost răspunsul său.

Powell a adăugat că „ Facebook cred că a făcut destul de multe runde în jurul lumii cu autorități de reglementare, supraveghetori și mulți oameni pentru a discuta despre planurile lor și cu siguranță ne includ și pe noi.”

Datorită potențialului Librei de a crește, este sistematic esențial și, prin urmare, ar trebui să se acorde “cel mai înalt nivel al reglementării prudențiale”. El a continuat să spună că norma nu reacționează negativ la reglementare “, dar acest lucru prezintă îngrijorări serioase”. În continuarea declarației, Powell a spus că “Libra va fi un subiect abordat la reuniunea miniștrilor G7 de săptămâna viitoare.”

”Există beneficii potențiale aici. Există, de asemenea, riscuri potențiale, în special ale unei monede care ar putea avea o aplicație mare”, a arătat Powell clar, iar exemplele pe care le-a dat sunt confidențilitatea, spălarea banilor și protecția consumatorilor, prezentând totodată riscuri foarte grave pentru stabilitatea financiară globală. Acestea fiind spuse, FED lucrează împreună cu alte bănci centrale și agenții federale în chestiunea Libra.

Spune-i Mark și acoper-o în aur

Libra a readus în dicuție problemele pe care le-a avut Facebook și istoria recentă a companiei legată de lipsa protecției asupra confidențialității consumatorilor. Desigur dacă lansarea Librei poate fi “încercarea de a face ceea ce trebuie”, putem privi istoria ca pe un ghid. Această conversație are oricum un drum lung de parcurs și va trebui să depășească obstacole puternice ridicate de temerea privind riscurile sistemice pe care le-ar genera. Până una alta Steve Forbes, redactorul șef al  Forbes Media, i-a trimis o scrisoare Mark Zuckerberg, în care-l sfătuia să folosească aurul ca acoperire pentru Libra. Forbes îl încuraja pe Zuckenberg însă exact în direcția care-i îngrijorează pe politicienii americani: Libra, zice el, are potential să devină una dintre marile invenții ale lumii, care, eventual, ”ar putea deveni o monedă globală înlocuind dolarul american”. Încă un sfat: și schimbă-i numele, mai spune Forbes, spune-i Mark, deoarece Libra a avut o istorie păguboasă în Imperiul Roman. Ca marca germană…Însă recent ministrul de finanțe german, Olaf Scholz, și-a exprimat și el îngrijorarea privind apariția Libra, recomandând o atentă reglementare din partea autorităților monetare. N-ar fi exclus ca apariția Librei să fie un punct de inflexiune în lumea criptomonedelor, care să fie în integralitate supusă unor reglementări severe.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele