Liderii NATO, hotărâți să combată riscuri precum cele generate de Rusia și China

68
3 minute de lectură
Sursa: presidency.ro

Urmăriți-ne și pe Facebook

Alianţa Nord-Atlantică este hotărâtă să contracareze riscurile strategice, între care cele generate de Rusia şi China, afirmă liderii NATO în Declaraţia comună a summitului de la Londra, pledând pentru o asumare proporțională a responsabilităților.

„Ne-am adunat astăzi la Londra, prima casă a NATO, pentru a celebra 70 de ani de la crearea celei mai puternice şi de succes Alianţe din istorie şi pentru a marca 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului. NATO garantează securitatea teritoriului nostru şi a celor un miliard de cetăţeni, libertatea noastră şi valorile comune, inclusiv democraţia, libertatea individuală, drepturile omului şi statul de drept. Solidaritatea, unitatea şi coeziunea sunt principii fundamentale ale Alianţei. În contextul în care depunem eforturi comune pentru prevenirea conflictelor şi menţinerea păcii, NATO rămâne baza apărării noastre colective şi forumul esenţial pentru consultări în materie de securitate şi luarea deciziilor. Reafirmăm permanenţa legăturii transatlantice între Europa şi America de Nord, aderarea la scopurile şi principiile Cartei ONU şi angajamentul solemn prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac la adresa tuturor“, se arată în Declaraţia summitului NATO de la Londra.

Trump, laude pentru Turcia

Totodată, directorul de comunicare al Administrației Prezidențiale de la Ankara, Fahrettin Altun, a anunțat că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și omologul său american, Donald Trump, au avut miercuri „întâlnire foarte productivă“ în cadrul summit-ului NATO de la Londra. Potrivit sursei citate, întâlnirea dintre cei doi șefi de stat a durat aproximativ o jumătate de oră.

Agenția turcă de presă Anadolu notează că la întâlnire au mai participat și ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, cel de Finanțe, Berat Albayrak, ministrul Apărării, Hulusi Akar și fostul premier Binali Yildirim.

După întrevedere, liderul de la Casa Albă a lăudat operațiunea Turciei în nordul Siriei. „A fost o întâlnire bună. Am discutat despre Siria, despre kurzi. Granița (dintre Turcia și Siria, n.red.) și zona de securitate funcționează foarte bine și Turcia merită toate laudele pentru acest lucru. Acordul de încetare a focului este funcțional“, a spus Trump.

„Acea graniță este un haos de multă vreme. Avem soldați unde există petrol și așa îmi place“, a adăugat el. ■

Urmăriți-ne și pe Facebook

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele