Limitatoare automate de viteză, obligatorii în UE din 2022

2 minute de lectură

Uniunea Europeană va adopta din 2022 tehnologiile de limitare automată a vitezei pentru vehiculele vândute în spațiul comunitar, potrivit unei reguli aprobate provizoriu de autoritățile europene.

Potrivit Ministerului Transporturilor din Marea Britanie, sistemul va fi adoptat și de Regatul Unit, în pofida Brexit, relatează BBC.

Printre măsurile de siguranță adoptate de Comisia Europeană se numără asistența inteligentă a vitezei (ISA), sisteme avansate de frânare de urgență și tehnologii de păstrare a benzii. Uniunea Europeană estimează că noile tehnologii ar putea evita 140.000 de răniri grave până-n 2038 și, până-n 2050, ar putea reduce la zero decesele provocate de accidentele rutiere.

„În fiecare an, 25.000 de oameni mor în accidente rutiere. Marea majoritate a acestor accidente sunt provocate de eroarea umană“, a explicat comisarul european Elzbieta Bienkowska.

„Cu noile tehnologii de siguranță ce vor fi obligatorii, vom avea un impact tot atât de mare ca atunci când s-a introdus centura de siguranță“, a adăugat sursa citată.

Sistemul ISA se bazează pe GPS și pe hărți actualizate pentru a primi constant informații despre diferitele limitări de viteză. Acest sistem poate fi combinat cu camere video și calculatoare de bord capabile să identifice semnele de circulație.

Sistemul poate fi anulat temporar, în situații precum cea în care se efectuează manevra de depășire, prin apăsarea energică a pedalei de accelerație. De asemenea, se are în vedere instalarea unor butoane de deconectare a sistemului, însă acesta s-ar reseta la fiecare repornire a vehiculului.

Ford, Mercedes-Benz, Peugeot-Citroen, Renault și Volvo au fabricat deja modele dotate cu unele dintre tehnologiile ISA.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele