

UE a lansat pe 22 noiembrie, în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) o procedură de soluționare a unui litigiu referitor la restricțiile la export impuse de Indonezia pentru materiile prime utilizate în producția de oțel inoxidabil, arată un comunicat de presă al Comieiei Europene. Aceste restricții limitează în mod inechitabil accesul producătorilor din UE la materiile prime pentru producția de oțel, în special nichelul, dar și deșeurile siderurgice, cărbunele și cocsul, minereul de fier și cromul. UE contestă și subvențiile care încurajează utilizarea de conținut local de către producătorii indonezieni și care privilegiază produsele naționale în raport cu produsele importate, ceea ce contravine normelor OMC.
Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Producătorii de oțel din UE sunt supuși unor presiuni foarte mari și au de suferit de pe urma consecințelor supracapacității la nivel mondial și ale restricțiilor comerciale unilaterale. Din cauza restricțiilor la export impuse de Indonezia, există riscul ca din ce în ce mai multe locuri de muncă din industria siderurgică a UE să fie afectate. În pofida eforturilor noastre concertate, Indonezia a menținut măsurile în vigoare și chiar a anunțat o nouă interdicție la exporturi pentru luna ianuarie 2020. Trebuie să luăm măsuri pentru a ne asigura că normele comerțului internațional sunt respectate. Iată de ce lansăm astăzi o procedură în cadrul OMC, pentru a obține eliminarea acestor măsuri cât mai curând posibil.”
Această decizie afirmă angajamentul UE de a asigura o aplicare fermă și riguroasă a normelor comerciale multilaterale și bilaterale atunci când sunt în joc interesele UE. Totodată, ea evidențiază angajamentul susținut al UE față de OMC și față de sistemul său de soluționare a litigiilor, ca mijloc imparțial și eficient de a obține respectarea și aplicarea normelor comerciale la nivel mondial.
Printre măsurile pe care UE le contestă se numără:
- restricțiile la export și interdicțiile de export de materii prime pentru producția de oțel inoxidabil, în special nichel;
- cerințele de prelucrare și obligațiile de comercializare de la nivel național, precum și procedurile și cerințele complexe și neclare de acordare a licențelor de export, care afectează accesul la materii prime precum nichel, dar și fier, crom, deșeuri metalice și siderurgice, cărbune și cocs;
- un regim de scutire de taxe la import care aduce anumite beneficii importului de mașini, de bunuri și de alte materiale pentru procesul de producție în fabrici nou înființate sau modernizate, cu condiția utilizării a cel puțin 30 % din echipamentele și utilajele naționale.
Consultările pe care UE le-a solicitat reprezintă prima etapă a sistemului OMC de soluționare a litigiilor. Dacă aceste consultări nu conduc la o soluție satisfăcătoare, UE poate solicita OMC să instituie un grup de experți care să se pronunțe în această privință.
În prezent, UE este implicată în 42 de litigii în cadrul OMC și 3 litigii în temeiul acordurilor sale comerciale. Litigiile lansate de UE au dus, în ultimii cinci ani, la eliminarea taxelor discriminatorii, a taxelor vamale ilegale sau a restricțiilor la export pe piețe-cheie cum ar fi Rusia, China, SUA și America de Sud și la redeschiderea de piețe în valoare de 10 miliarde de euro pe an.