Iohannis, după rapoartele GRECO: Guvernul a primit un nou cartonaș roșu/ SIIJ, o „anomalie”

76
3 minute de lectură

Președintele Klaus Iohannis de declarat miercuri că Eecutivul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu din partea forurilor europene, legat de justiție, prin rapoartele GRECO, și spune că în ciuda recomandărilor, Guvernul continuă să emită ordonanțe în domenii importante.

„Guvernul PSD ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la mecanismul anticorupție al Consiliului Europei. Concluziile celor două rapoarte GRECO, adoptate în 21 iunie și publicate ieri cu o întârziere semnificativă de către Guvern, arată încă o dată multiplele prejudicii aduce de PSD ALDE prin modificarea legilor justiției. Mesajul transmis de cetățeni în urma votului dat la referendum se regăsește pe deplin în aceste concluzii. Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese, România continuă să se afle în atenția organismelor europene”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele spune că sunt multe probleme departe de a fi rezolvate, inclusiv numirile în parchete.

„Consultările publice continuă să fie practici ignorate, constanta în activitatea guvernului este adoptarea de OUG în domenii importante. Asta constată GRECO. Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența secției speciale, posibilitatea infirmării documentelor de șefii ierarhici superiori, sunt chestiuni departe de a fi rezolvate. Acțiunile autorităților sunt în deplină contradicție cu recomandările organismului european. Procedura de numire în parchete presupune un proces netransparent în care CSM are un rol pur decorativ, Guvernarea PSD ALDE are mult alte restanțe”, a mai spus Iohannis.

„Toată lumea a înțeles foarte bine că această secție e o anomalie”

Klaus Iohannis a mai solicitat, miercuri, ca Guvernul să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta „anomalia” care este Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), precum și alte neregularități din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

„Toată lumea a înțeles foarte bine că această secție e o anomalie. Guvernul să vină urgent cu o inițiativă legislativă care corectează această anomalie. Sigur, dezbaterea e în Parlament, dar inițiativa trebuie elaborată în Guvern”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a solicitat astfel Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru „reașezarea legislației în concordanță cu statul de drept, cu voința populară și în acord cu organismele europene”.

Acestui demers trebuie să i se alieze și CSM cu asumarea de garant al justiției”, a completat Iohannis.

Ministerul Justiției a publicat, marți, cele două rapoarte GRECO la adresa României.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele