VIDEO LIVE „10 august”. “PSD, ciuma roșie!”/ Momentul luminițelor/ Recital Davide Martello

591
15 minute de lectură

UPDATE 22:15 Protestatarii au început deja să plece din Piața Victoriei, jandarmii urmând să discute cu organizatorul manifestației la ora 22.15, atunci când expiră intervalul orar aprobat de Primărie pentru protest.

Potrivit unor surse oficiale, vârful de prezență în Piața Victoriei a fost de 24.000 de oameni.

Reprezentantul Jandarmeriei Georgian Enache a declarat sâmbătă seara că, după ora 22.15, la care se încheie oficial protestul, va discuta cu organizatorul evenimentului, în cazul în care mai sunt oameni în piață. Acesta a mai transmis că gardurile au fost mutate în spate și acolo vor fi menținute.

“Acea mișcare a gardurilor a fost pentru redimensionarea spațiului în care se află protestatarii, acesta a fost lărgit. În acest fel am întârit mesajul pe care l-am dat de la început și anume de a asigura protecția lor. În acest sens am creat spațiul necesar”, a spus Georgian Enache.

Acesta a îndemnat oamenii din piață ca în cazul în care văd persoane suspecte să se adreseze Jandarmeriei.

“Dispozitivul va fi menținut. La ora 22.15 vom discuta cu organizatorul și sunt convins că lucrurile sunt ținute sub control. Este întuneric, e noapte, să rămână atenți la ce se întâmplă, să ne sesizeze orice persoană suspectă (…) După 22.15 expiră termenul stabilit de organizator. După acest termen rămânem aici pentru a ne asigura că fiecare cetățean ajunge în siguranță acasă”, a afirmat Enache.

UPDATE 21:06 Protestatarii din Piața Victoriei au aprins luminile telefoanelor, sâmbătă, la ora 21.00. Manifestanții scandează “Hoții”, “Demisia” și “PSD, ciuma roșie!”, informează Mediafax.

Traficul rutier a fost închis în Piața Victoriei, acolo unde sunt prezenți peste 15.000 de oameni.

Polițiștii au deviat complet traficul pe Bulevardul Aviatorilor în fața Guvernului, a anunțat Brigada Rutieră a Capitalei. Traficul a fost deviat pe Lascăr Catargiu, de la Piața Romană către Piața Victoriei.

Forțele de ordine au lărgit dispozitivul de jandarmi, trăgând panourile încă o bandă de circulație mai aproape de Guvern.

Câțiva protestatari au aruncat pet-uri înspre jandarmii prezenți în piață.

UPDATE 20.56 Traficul rutier a fost închis în Piața Victoriei, acolo unde sunt prezenți peste 15.000 de oameni, informează Mediafax.

Se aplică deviere totală pe Aviatorilor în fața Guvernului, a anunțat Brigada Rutieră a Capitalei.

Traficul a fost deviat pe Lascăr Catargiu, de la Piața Romană către Piața Victoriei.

Câțiva protestatari au aruncat pet-uri înspre jandarmii prezenți în piață.

UPDATE 20.50 Patru protestatari din Piața Victoriei au fost duși la secțiile de poliție, doi dintre aceștia având arme albe, unul materiale pirotehnice și cel de-al patrulea a fost amendat cu 300 de lei pentru că a adresat injurii forțelor de ordine, a anunțat Georgian Enache, din partea Jandarmeriei Române, informează Mediafax.

Reprezentantul Jandarmeriei Române a precizat că până în acest moment, nu au fost înregistrate niciun fel de incidente deosebite.

“Patru persoane au fost conduse la secția de poliție până acum. Toate cele patru persoane au fost interceptate în zona filtrelor de care v-am anunțat. Două având asupra lor arme albe, un spray lacrimogen și cuțit, o altă persoană cu materiale pirotehnice și o altă persoană care a adresat injurii forțelor de ordine și nu a respectat măsurile dispuse pentru acel filtru a fost sancționată cu amendă în valoare de 300 de lei”, a declarat Georgian Enache.

Ora declarată de organizatori pentru încheierea activității este 22.15.

UPDATE 20.45 În Piața Victoriei, la ora transmietrii știrii, se află circa 15.000 de participanți, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Potrivit surselor oficiale, la ora 20.30, în Piața Victoriei, se aflau 15.000 de oameni.

UPDATE 20.30 Proteste de 10 august și în marile orașe.

UPDATE 20.05 Pianistul german Davide Martello a sosit, sâmbătă, la protestul din Piața Victoriei, artistul interpretând, în prezența a mii de manifestanți, o serie de melodii celebre, informează Mediafax.

Este pentru a doua oară când artistul german vine în România, după ce a participat și la protestul contra Guvernului, din Piața Victoriei, din septembrie 2018.

Pianistul Davide Martello a devenit cunoscut după ce şi-a dus pianul în multe zone de conflict din lume, precum Piaţa Taksim din Istanbul, Bataclan sau Afganistan.

UPDATE 19.16 Obiectele “suspecte” reclamate de o persoană la numărul unic de urgență 112 ca aflându-se într-o mașină din Piața Victoriei s-au dovedit a fi niște lumânări, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Diana Sarca, citată de Mediafax.

“S-au efectuat verificări, nu s-a confirmat această ipoteză și, ca să fie clar pentru toată lumea, vorbim de niște lumânări, într-adevăr din acelea în suport de plastic. Acelea erau obiectele pe care le-a văzut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Diana Sarca.

Polițiștii nu au impus vreo sancțiune în acest caz.

Verificările au avut loc după ce o persoană a sunat la 112 și a anunțat că într-o mașină din Piața Victoriei s-ar afla obiecte suspecte.

UPDATE 19.12 Reprezentanții Jandarmeriei au transmis că nu sunt tunuri de apă în Piața Victoriei, așa cum s-a vehiculat în mediul online, iar numărul mare de echipaje din zonă este justificat de anunțul făcut de organizatorul protestului, care vorbea de un sfert de milion de participanți.

“Până în acest moment nu au fost incidente care să impună măsuri deosebite. Și în Piața Piața Revoluției avem efective. În mediul online au fost vehiculate informații…prezența unor mașini ale jandarmeriei, parcate pe străzile adiacente. Cum vă spuneam încă de dimineață, organizatorul manifestației a anunțat un număr destul de mare de persoane. Este firesc să avem efective suficiente penru a gestiona măsuri de ordine publică pe o suprafață mare, cu număr mare de persoane. Asta nu înseamnă că dispozitivul nostru are rolul de a intimida pe cineva”, a declarat Georgian Enache, reprezentantul Jandarmeriei Române, citat de Mediafax.

“Tot în mediul online s-a vehiculat că au fost aduse tunuri cu apă. Nu sunt tunuri cu apă în piață. Sunt la sediul unităților. Sunt în locuri unde stau în mod frecvent, nu sunt în misiuni. În cazul în care vor fi, și nu vrea nimeni să fie folosite, vă anunțăm din timp”,a mai spus acesta.

Tommy Tomescu, dentist în Londra, cel care, prin Asociația „Diaspora pentru România” ” a cerut autorizaie pentru protest, a anunțat că așteaptă 250.000 de oameni la eveniment.

UPDATE 19.10 Mihail Neamțu a fost apostrofat, sâmbătă, în Piața Victoriei, în timpul manifestației ce marchează un an de la protestele din 10 august 2018. Acesta strângea semnături pentru candidatura sa la prezidențialele din toamnă, informează Mediafax.

Neamțu a fost huiduit de unele persoane de acolo, în timp ce discuta cu protestatarii.

În jurul lui Mihail Neamțu se aflau persoane ce purtau tricouri cu sigla formațiunii politice Alternativa Dreaptă.

Partidul a anunțat, luni, că îl va susține la alegerile prezidențiale pe scriitorul și analistul politic Mihail Neamțu, nume vehiculat deja în cursa internă a Partidului Mișcarea Populară pentru candidatul la Președinție.

Numele lui Mihail Neamțu este vehiculat și în cursa internă a PMP pentru Președinție, alături de Eugen Tomac, Robert Turcescu, Theodor Paleologu şi George Mioc.

UPDATE 19.05 În Piața Victoriei s-a intonat imnul României.

UPDATE 19.02 Câteva zeci de persoane aflate în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne din Capitală au plecat în marș, la momentul transmiterii știrii, către sediul DIICOT, urmând să ajungă tot în Piața Victoriei și să se alăture manifestanților de acolo, transmite Mediafax.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum “Alo 112” sau “Descretizati documentele operative din 10 august” și au protestat inițial câteva zeci de minute în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne.

Manifestanții au plecat apoi în marș către sediul DIICOT, unde vor protesta, și urmează să ajungă tot în Piața Victoriei, alături de restul oamenilor.

“Traseul marsului este urmatorul: ora 19 – Plecare de la sediul MAI, din Piata Revolutiei – sediul DIICOT (calea Grivitei) – Guvern (pe calea Victoriei) sunt in jur de 2 kilometri, iar timpul estimat este de jumatate de ora”, au transmis organizatorii, pe rețelele de socializare.

UPDATE 18.50 Un cuțit a fost găsit, sâmbătă, asupra unui protestatar în vârstă de 29 de ani din Piața Victoriei, bărbatul fiind audiat, la ora transmiterii știrii, la secția de poliție, a anunțat Georgian Enache, reprezentantul Jandarmeriei Române, citat de Mediafax.

Astfel, la intersecția străzii Doctor Felix cu Bulevardul Nicolae Titulescu a fost prins, la control în filtru, un bărbat în vârstă de 29 de ani, cu un cuțit, tip briceag. El a fost dus pentru audieri la Secția 5 de Poliție.

“Aceste filtre vor fi menținute, în acese filtre nu sunt controlate toate persoanele, ci în special cele care au bagaje voluminoase. Deci nu toate persoanele care intră în Piață sunt controlate. Filtrele sunt făcute pentru a preveni introducerea de obiecte și materiale care ar putea deveni un pericol”, a declarat Georgian Enache.

UPDATE 18.06 Forțele de ordine au verificat o mașină aflată în Piața Victoriei și în care exista suspiciunea că ar fi un dispozitiv exploziv, potrivit unui anunț pe care agenții l-ar fi primit prin numărul unic de urgență 112.

Astfel, forțele speciale au verificat mașina respectivă în huiduielile protestatarilor, care au susținut că este vorba de o diversiune pentru a deturna manifestația.

UPDATE 17.45 Oamenii au aprins candele în memoria Alexandrei și Luizei, cele două tinere ucise în Caracal, ale căror cazuri au generat ecouri puternice în societate.

UPDATE 15.46 Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a postat, sâmbătă, mai multe fotografii pe contul său de Facebook, în care apare alături de viceprimarul Aurelian Bădulescu la Poliția Locală, acolo unde se monitorizează video, printre altele, și protestul din Piața Victoriei.

„Weekend plin de evenimente in Capitala! 17 la numar, sute de mii de persoane participante. Pe monitoarele Politiei Locale a Municipiului Bucuresti se observa, deja, pregatirile👍”, a scris Gabriela Firea.

Vineri, primarul general anunța că se va afla în București în intervalul 8-11 august și că va fi la Primăria Capitalei în toată această perioadă, exercitându-și toate atribuțiile.

Gabriela Firea preciza că delegarea unor atribuții către viceprimarul Aurelian Bădulescu este doar una dintre componentele necesare bunei gestionări, la Primăria Capitalei, a celor 17 evenimente publice care urmează să aibă loc în intervalul 8- 11 august, în zone centrale din Capitală, printre care marșul și mitingul din Piața Victoriei.

Consilierul PNL Ciprian Ciucu a anunțat inițial că primarul general, Gabriela Firea, și-a delegat atribuțiile către viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, pentru zilele de 8 -11 august.

UPDATE 15.15 Circulația pe Șoseaua Kiseleff este, la momentul transmiterii știrii, restricționată până la intersecția cu Strada Arhitect Ion Mincu, din cauza protestului anunțat în Piața Victoriei, anunță reprezentanții Poliției Capitalei. La intrări vor fi instituite și filtre.

Jandarmii au instalat deja în Piața Victoriei dispozitivele inițiale de delimitare a spațiului în care se va protesta.

UPDATE 14.33 Un grup de protestatari care merg din Iași spre Capitală au blocat un drum național din Buzău, traversând în mod repetat, timp de câteva minute, o trecere de pietoni. În zonă s-au format coloane de mașini, transmite Medaifax.

Cele câteva persoane care au traversat în mod repetat, timp de câteva minute, o trecere de pietoni de pe un drum național din Buzău, au scandat „Vrem autostradă, nu vrem altă stradă” și „România trezește-te”.

Potrivit imaginilor postate de reprezentanții grupului civic Reset, protestatarii au purtat un afiș cu mesajul „Moldova vrea autostrăzi”.

De altfel, sâmbătă dimineață, câteva zeci de maşini au plecat din Iași spre Bucureşti pentru a participa la protestul din Piaţa Victoriei. Cei mai mulţi dintre protestatari doresc construcţia Autostrăzii A8 – Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş.

Oamenii au spus că merg la protest pentru că „România încă nu s-a resetat”.

Organizatorii spuneau că pe traseu vor încerca să blocheze traficul pentru scurte perioade de timp.


Scandal în Piața Victoriei

Organizatorul protestului de sâmbătă din Piața Victoriei, Tommy Tomescu, a avut un schimb de replici cu protestatarul Cristian Dide, care a adus în Piață o platformă, deși nu anunțase anterior acest lucru. Cristian Dide s-a urcat pe platforma respectivă și a refuzat să plece. În zonă au ajuns jandarmii.

Inițial, organizatorul protestului Tommy Tomescu a avut un schimb de replici cu un protestatar venit din străinătate și care era nemulțumit pentru că auzise că în Piață va fi și un concert, Tomescu precizând că vor fi intonate doar două imnuri la manifestație.

Ulterior, în Piața Victoriei a ajuns și protestatarul Cristian Dide, care a adus și o mașină a Societății de Transport București (STB) cu platformă, deși nu anunțase organizatorul de acest lucru și, potrivit protocolul încheiat cu autoritățile, nu are voie.

Reproșurile aduse lui Dide

„Te-am sunat de o lună întreagă și nu răspunzi. O lună întreagă te-am sunat și nu ai răspuns. Mie (jandarmii -n.r.) nu m-au lăsat nici cu mașinile mele, cu care să punem scena și tu vii cu platforma asta. Eu am dat toate numerele de înmatriculare deja. Acum o lună l-am contactat pe domnul Dide de foarte multe ori l-am sunat, săptămâni la rând să vorbesc cu el dacă vrea să aducă ceva aici, nu a vrut să răspundă la telefon pentru a pune în protocol că-l las să aducă această mașină, nu am putut să o bag în protocol această chestiune. Eu sunt răspunzătorul legal”, i-a reproșat Tommy Tomescu lui Cristian Dide.

Cristian Dide a replicat că el nu „are treabă” cu organizatorul Tommy Tomescu și că acesta nu a fost pe 10 august 2018 în Piața Victoriei, a urcat pe mașina STB și s-a legat cu un lanț de aceasta.

În zonă, au venit jandarmi care i-au cerut organizatorului Tommy Tomescu să discute cu Dide, ca acesta să plece. În cele din urmă, protestatarul și-a dat jos lanțul de la picior și a coborât de pe mașina cu platformă, vehiculul fiind mutat.

Apoi, protestatarii s-au certat între ei, Cristian Dide reproșându-i lui Mălin Bot că au fost încheiate protocoale pentru protest cu Primăria, fără vreun temei juridic.

„Această discuție cu lipsa de temei pentru protocoalele semnate cu Primăria este de 8 luni de zile cu Tommy Tomescu, când eu i-am explicat la telefon și i-am spus că nu are temei de drept să se prezinte nici în comisie și nici să semneze vreun protocol. I-am spus același lucru și lui Sandu Matei și nu m-a ascultat și toată lumea a semnat protocoale cu Primăria. Protocoale care nu au temei de drept”, a spus Cristian Dide.

Îmbrânceli au fost în Piața Victoriei și în momentul în care Mălin Bot a fost acuzat că a îmbrâncit o femeie, iar soțul acesteia a ripostat. La rândul său, Bot susține că femeia respectivă a încercat să-i spargă telefonul.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele