Lovitură năucitoare în Alianța USR PLUS. „Sunt supărați și frustrați”

294
4 minute de lectură
Facebook

USR, prin una dintre cele mai tăioase voci, Andrei Caramitru, lovește în plin partenerii de alianță, PLUS.

Deși joi, după ce PNL a anunțat că-l susține pe Nicușor Dan candidat la Primăria Capitalei, purtătorul de cuvânt al Alianței USR PLUS, deputatul Ionuț Moșteanu, a declarat că-i bucură această alegere, cei din partidul lui Dacian Cioloș se declară nemulțumiți.

Andrei Caramitru le explică ce s-a întâmplat.

„Prietenii din PLUS sunt supărați și foarte frustrați. Au dreptate – se discutasera niște pasi și o procedura pentru Bucuresti. Alții însă au văzut schema mai larg și ei au căzut pe lângă. Umilitor.

Problema e însă alta pentru PLUS. Ca sa contezi și sa poți impune ceva in negocieri, trebuie sa aduci ceva la masa. Sa contribui. Și in politica asta înseamnă voturi. Acum ei sunt la 3.5% intenție de vot, și cam tot procentul asta vine din Bucuresti (in țara sunt probabil sub 2%). Practic nimic. De ce?
* speranta era, când și-au făcut partidul, ca vor aduce voturi din rural, din segmente total diferite de cele ale USR. In rural ei însă ei nu exista. S-au concentrat doar pe câteva orașe și pe un discurs mult prea elitist și tehnocratic. Exact ce nu trebuie – ca sa iei voturi trebuie sa mergi pe segmentele medii și oamenii “normali”, nu pe câțiva intelectuali și hipsteri (care sunt prea puțini și care oricum votau cu USR)
* Tot Leadership-ul partidului mai putin Vlad Voiculescu e in Bruxelles. Au dispărut practic din politica locală. Nu exista nici o locomotiva acum acolo. Ciolos are un rol important in Parlamentul european- însă ăla e un job full time acolo, pe o agenda care are doar puține tangențe cu România
* Ambiția de a-și impune candidați in orașele mari a alienat membrii USR și chiar sefii de județe (care sunt mult mai cunoscuți și ancorati in societate acolo). De ce ar da din mâna o organizatie mare a USR totul pentru cineva necunoscut, de multe ori adus din alt partid, și care nici măcar nu aduce voturi?

Acum – problema pentru ei, sincer vorbind, e ca orice candidat USR, pentru a câștiga o primărie, are nevoie de susținere de la PNL nu de la ei. Ce s-a întâmplat in Bucuresti se va mai întâmpla. Și filialele USR au independenta, centrul nu le poate impune nimic.

Net net – PLUS a pierdut enorm. Nu pot candida singuri in alegeri – ar fi un dezastru de proporții epice și ar disparea rapid. Deci singura soluție pentru ei este sa accepte o fuziune cu USR in condiții dure pentru ei, asta e, dar măcar oamenii cheie o sa aibă un viitor. Altfel nu văd ce pot face.

Va fi interesant ce va face Barna și echipa lui. Sau se apropie de Nicușor și încep sa negocieze rapid cu PNL pentru locale sau rămân ancorati in logica de până acum. Atunci vor scapa însă multe din mână inclusiv cred controlul pe ce se întâmpla in filiale și in final cam totul.

Devine foarte interesant. Eu am mult popcorn și voi observa cu amuzament stresul tuturor. Tot ce vreau este sa nu mai fie primari PSD in nici un oraș mare și sa se poata schimba constituția după alegeri (adică cumva PNL și usr/plus și poate pmp sa aibă peste 60% vot). Atât. In rest cine ce job are in final – chiar nu contează”, a scris fostul consilier oficial al lui Dan Barna pe Facebook.

De cealaltă parte, un simpatizant PLUS, Valeriu Nicolae, fost secretar de stat în guvernul condus de Dacian Cioloș spune: „PLUS-ul se cam duce în cap și are nevoie de o minune să-și revină. Alianța cu USR-ul se dovedește a fi toxică”.

Acesta a scris, într-un articol publicat pe dilemaveche.ro: „Alianța este în acest moment o opțiune proastă pentru ambele partide și în special pentru PLUS”.

[adrotate group="1"]

1 COMENTARIU

  1. Personal, consider ca incercand sa-si maximizeze pozitia, Plus s-a crezut mult mai important decat e. Fiecare e bine sa-si vada lungul nasului. Fuziunea sau alianta 2020 trebuia facuta imediat dupa europarlamentare, se suda si armoniza treaba pana-n iarna, si-acuma erau partid ca lumea, si cu mintea-n cap.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele