Luați Istanbulul, cu orice preț!

4 minute de lectură

Consiliul suprem electoral (YSK) din Turcia a invalidat, luni, rezultatele alegerilor municipale de la Istanbul şi a dispus reluarea alegerilor municipale, câștigate la mică distanță de opoziție. O decizie extrem de riscantă.


Decizia era oarecum așteptată, după ce partidul de la guvernare şi preşedintele Recep Tayyip Erdoğan au solicitat reluarea votului. La 16 aprilie, formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, AKP , înaintase o „contestaţie extraordinară” la alegerile pentru primăria Istanbul, invocând „nereguli” în votul din 31 martie.

În săptămâna premergătoare, justiția turcă acuzase legături între o „organizaţie teroristă“ şi responsabili ai unor birouri de vot care au participat la scrutinul municipal de la Istanbul, câştigat de opoziţie.

Au fost interogați peste 100 de responsabili ai birourilor de vot şi asistenţi.  Conform agenției Anadolu, anchetatorii turci au stabilit că 43 dintre ei ar fi avut avut contacte cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, predicatorul exilat în SUA, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a refuzat de la bun început să accepte înfrângerea partidului său la alegerile locale pentru primăria orașului Istanbul. „Nu au existat doar niște nereguli. Aproape tot votul a fost plin de nereguli. Cu o diferență de 13.000-14.000 voturi, nimeni nu are dreptul de a spune: am câștigat”, a afirmat președintele Turciei, care și-a început ascensiunea politică tocmai ca primar al Istanbulului.

Un reprezentant al partidului AKP a declarat că motivul reluării alegerilor este legat de faptul că unii reprezentanți electorali nu erau funcționari publici, iar unele documente privitoare la rezultatul alegerilor nu ar fi fost semnate.

Opoziția turcă a reacționat imediat, acuzând că reluarea alegerilor dă semnalul public potrivit căruia „este ilegal să câștigi contra AKP” considerând decizia ca un semn de „dictatură pură, care nu ține cont de voința poporului și ignoră legile, un sistem care nu este nici democratic, nici legitim”.

Într-o conferință de presă, Ekrem Imamoglu, care anterior primise și mandatul de primar al marelui oraș de pe Bosfor, a condamnat, la rândul său, autoritatea electorală din Turcia, despre care a spus că a căzut sub influența partidului aflat la guvernare.

Au apărut imediat și reacțiile internaționale.

Conform unei declarații a Parlamentului European, repetarea alegerilor din Istanbul pune capăt oricărei urme de credibilitate a alegerilor democratice din Turcia.

Este o decizie „de neînţeles”, a reacționat marţi și ministrul german de externe, Heiko Maas.

„Hotărârea Înaltului Comitet Electoral de a declara invalid rezultatul alegerilor locale de la Istanbul şi de a dispune un nou scrutin nu este transparentă şi este de neînţeles pentru noi. Numai voinţa alegătorilor turci poate şi trebuie să hotărască cine va ocupa biroul primarului la Istanbul. Respectarea principiilor democratice de bază, în condiţii electorale transparente este, din punctul nostru de vedere, o prioritate absolută”, a insistat şeful diplomaţiei germane.

Reacții și la Paris, unde Ministerul francez de Externe a pus sub semnul întrebării decizia autorității electorale turce: „În noua campanie care se deschide, îndemnăm autorităţile turce să aplice toate măsurile necesare pentru a garanta respectarea principiilor democratice, a pluralismului, a echităţii şi a transparenţei, mai ales asigurând prezenţa unor observatori internaţionali”, a sublliniat ministerul de externe francez.

Decizia de reluare a alegerilor sporește incertitudinile politice, iare aceasta se răsfrânge și asupra economiei și a finanțelor turce.

Moneda s-a depreciat accentuat în ultimele patru săptămâni și a trecut de nivelul psihologic de 6 lire la un dolar, chiar în dimineața zilei de luni, cu câteva ore înainte de anunțarea deciziei de către autoritatea electorală.

Riscurile de ordin economic și financiar pe care partidul turc de guvernământ și le-a luat odată cu susținerea reluării alegerilor arată cât de important este orașul Istanbul în cadrul sistemului de putere de la Ankara, dominat autoritar de președintele Erdogan.

Cine câștigă Istanbulul câștigă Turcia, a spus, nu o dată, președintele turc în campania electorală, iar metropola a reprezentat, ani de-a rândul, o sursă majoră de bani pentru AKP și clientela sa.

Acum, observatorii se așteaptă la o perioadă de instabilitate politică și economică și chiar la turbulențe sociale.

Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoi, jurnalist român, este redactor șef al Radio France Internationale România. Și-a început cariera în 1990 în cadrul primului post de radio independent din România, Unifan/Uniplus, ca prezentator și redactor de știri.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele