Prețul petrolului crește pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu

28
1 minut de lectură

Prețul petrolului este în creștere pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și a temerilor că situația actuală ar putea pune în dificultate aprovizionarea globală, informează CNN.

Arabia Saudită a anunțat ieri că două nave destinate transportului de petrol i-au fost sabotate în largul Emiratelor Arabe Unite, în atacuri despre care autoritățile de la Riyadh consideră că au menirea de a periclita securitatea transporturilor de petrol la nivel global.

Prețul Brent a crescut ieri cu 1,9%, ajungând la 71,75 de dolari pe baril. Petrolul american a crescut cu 1,6%, la 62,48 de dolari pe baril.

Patru transportoare maritime de petrol au fost vizate duminică, potrivit Emiratelor Arabe Unite, în ceea ce se consideră a fi „un sabotaj“ ce a avut loc în apropiere de portul strategic Fujairah.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului saudit al Energiei a declarat că atacurile sunt deosebit de îngrijorătoare, mai ales având în vedere că au fost comise în afara strâmtorii Ormuz.

Departamentul american al Energiei consideră strâmtoarea Ormuz „cel mai important punct de tranzit al petrolului“, estimând că 20% din petrolul mondial tranzitează strâmtoarea.

Tensiunile din regiunea bogată în petrol au crescut în ultimele săptămâni ca urmare a sporirii prezenței militare americane în regiune pe fondul deteriorării relațiilor cu Iranul.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele