În timp ce Donald Trump declară cu seninătate la summitul NATO de la Londra că gruparea Stat Islamic ar fi fost învinsă în Siria și în Irak, în realitate, luptătorii acesteia, înfrânți teritorial în urmă cu doi ani, au început să se regrupeze în urma retragerii trupelor americane și a operațiunii turce („Izvorul Păcii”) în regiune, unde s-a conturat astfel un gol de putere și, mai ales, de securitate.
„Daesh [Stat Islamic], dintr-o grupare, au devenit o forță”, a vorbit pentru publicația kurdă Rudaw, un comandant de infanterie al forțelor armate kurde Peshmerga, care se declară pregătite pentru noi atacuri. „Ei s-au reorganizat mulțumită guvernul irakian, deoarece aceștia nici nu ne permit să desfășurăm operațiuni în această imensă zonă de securitate pentru a proteja măcar așezările unde locuiesc kurzi, dar nici nu sunt capabili de a le proteja.”.
Autoritățile irakiene au reacționat în noiembrie cu trimiterea unor trupe suplimentare, după ce un număr de suspecți asociați cu ISIS au fost arestați la granița cu Siria.
Irakienii dețin informații conform cărora în jur de 1.500 de luptători ai Statului Islamic se află acum în teritoriile disputate de Irak și Kurdistan, iar Peshmerga sugerează că jihadiștii sunt bine antrenați și comandați de un emir străin. În ultimele zile, au avut loc deja mai multe atacuri în provincia Diyala, soldate cu mai multe victime: un soldat irakian și cinci luptători ai miliției contrainsurgente Hashd al-Shaabi (Forțele Mobilizării Populare), doi membri ai forțelor de securitate kurde Asayesh și comandantul lor, Simko Ali, precum și, dintre civili, o femeie și doi copii.
La înmormântarea comandantului Simko Ali, rănit sever, vărul acesteia spunea: „Irak și SUA adeseori declară în media că s-a zis cu Daesh. Ne-am sărbătorit victoria asupra lor. Și totuși, în fiecare zi asistăm la martiriul în fața Daesh al unor oameni bravi precum Simko”.
Această reinsurgență marchează o revenire la vechile tactici de gherilă din primii ani, iar cel mai nou raport al Pentagonului subliniază că organizația recurge acum „deopotrivă la atacuri oportune, cum ar fi bombe improvizate și atacuri de tip „lovește și fugi”, precum și la atacuri menite să intimideze sau să contribuie la obținerea influenței, cum ar fi asasinate, răpiri și atacuri cu lunetiști”, dar și la bombardamente cu mortiere.
Consecința activității crescute a celulelor teroriste Stat Islamic în regiune este începutul exodului populației civile din Diyala, mai multe sate predominant kurde fiind deja abandonate, de frica venirii jihadiștilor.
Între timp, la summitul NATO, Emmanuel Macron îl contrazice pe președintele american, care i se adresează batjocoritor: „Nu ați dori niște luptători ISIS? Vi-i pot oferi. Puteți lua câți doriți”. Pentru Macron, aprobarea operațiunii turce de către Trump reprezintă „destabilizarea” Orientului Mijlociu, iar pe Turcia o acuză de a fi colaborat cu intermediari ai grupării Stat Islamic. Rămâne de speculat care sunt consecințele pe care le va mai produce lipsa de consens de la masa marilor puteri în privința combaterii teroriștilor. ■