MAE cere Ungariei să deschidă frontierele de la Borș, Cenad și Nădlac 1

191
2 minute de lectură
Foto: Agerpres / EPA

MAE cere autorităților ungare deschiderea suplimentară a punctelor de trecere a frontierei de la Borș, Cenad și Nădlac 1 pentru camioane. Limitarea tranzitului de marfă la Nădlac 2 a generat blocaje importante, spun autoritățile române.

Ca urmare a închiderii frontierelor de către Ungaria în contextul epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Budapesta, a cerut vineri autorităților ungare deschiderea suplimentară a punctelor de trecere a frontierei de la Borș, Cenad și Nădlac 1 pentru transportatorii de marfă având ca destinație România sau care tranzitează România.

MAE precizează că, având în vedere evoluțiile recente, măsura adoptată de Ungaria de limitare a tranzitului de marfă printr-un singur punct de frontieră cu România, cel de la Nădlac 2, s-a dovedit insuficientă pentru asigurarea tranzitul de mărfuri, generând astfel blocaje semnificative.

„De asemenea, partea română a subliniat că blocajele prezente afectează inclusiv lucrătorii transfrontalieri și a solicitat identificarea unei soluții care să permită continuarea circulației forței de muncă transfrontaliere, fie că este vorba despre cetățenii români cu domiciliul în Ungaria, care își desfășoară activitatea în România, fie de cei provenind din județele din România, aflate la granița cu Ungaria, care au locuri de muncă pe teritoriul ungar și care fac naveta zilnic, aceștia aflându-se în prezent în imposibilitatea continuării activității și riscând să își piardă locurile de muncă”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Potrivit aplicației de monitorizare a traficului la graniță, dezvoltată de Poliția de Frontieră, vineri seara, timpii de așteptare la vama Nădlac II, din județul Arad, pe sensul de intrare în țară pentru camioane, a crescut la 600 de minute.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele