Mafioții Yakuza se reprofilează: Devin „nababi” ai ceaiului

280
3 minute de lectură

Când te gândești la sindicatul japonez al crimei, Yakuza, în niciun caz prima imagine care îți vine în minte, oricât de absurdă ar fi, nu este cea a unui pahar cu ceai. Și totuși, ceaiul pare a fi „ultimul răcnet” financiar în rândul mafioților japonezi, relatează Asia Times.

Cinci dolari, atât de costă un pahar de ceai cu perle de tapioca (cunoscut ca Bubble Tea), care se bucură de o mare popularitate în rândul adolescenților japonezi.

Shukan Post relatează că un șef de clan Yakuza a „capitalizat boom-ul ceaiul japonez cu perle”, inființând un magazin într-un district financiar din Tokyo.

20.000 de dolari

Accesul pe acest segment de piață se face ușor, fără o infrastructură complexă și costisitoare. Rețeta este simplă: închirierea unui spațiu, achiziționarea de tapioca ieftină din străinătate și cheltuirea unei sume „acceptabile” pe estetica vitrinei, a declarat un ganster japonez, sub condiția anonimatului, pentru Shukan Post.

La circa 20.000 de dolari s-ar ridica întreaga investiție într-un start-up cu ceai de tapioca, sumă care poate fi amortizată în doar câteva săptămâni, la cât de mare este cererea în rândul adolescenților.

În weekend-uri, magazinele de Bubble Tea din Japonia se dovedesc arhipline, la fel și conturile de Instagram cu tineri care își fac selfie-uri cu acest ceai care a devenit un simbol cool al vieții urbane din capitala niponă. Moda ar fi pornit din Taiwan, subliniază Asia Times.

Tapioca este un amidon delicios extras dintr-o plantă numită Maniocoriginară din America de Sud. În Japonia perlele de tapioca sunt folosite în general în ceaiul stropit cu lapte de soia.

„Oh, absolut!”

O sursă din cadrul poliției japoneze a confirmat pentru Shukan Post existența acestei filiere comerciale Yakuza. „Oh, absolut! Este și mai profitabil acum când ceaiul cu perle este la modă”, a declarat sursa.

În mod tradițional, Yakuza a fost împărțită în două caste comerciale: tekyia – negustorii de stradă, și bakuto – pariorii profesioniști. De-a lungul vremii, această graniță între cele două categorii s-a estompat.

Sub conducerea lui Kazuo Taoka (1913-1981), Yakuza a trecut printr-o perioadă de „reforme” în privința rutelor financiare. Taoka obișnuia să-și îndemne subordonații din clan: „Asigurați-vă că aveți și o slujbă legală!”.

Criză în rândul Yakuza

Yakuza trece în prezent printr-o „criză de personal”. Numărul membrilor de cartel a scăzut la 30.500 în 2018, de la 184.000, cifra din anii 1960, perioada de apogeu a clanului, relatează The Telegraph.

Statistica a fost prezentată recent de Poliţia Naţională Japoneză. În doar un an, numărul membrilor s-a micşorat cu 4.000 de persoane.

Explicaţia? Campaniile autorităţilor împotriva crimei organizate, precum şi un „declin cultural”al mafiei Yakuza în societatea niponă, unde sindicatul crimei nu mai exercită aceeaşi „fascinaţie”, ca în secolul trecut, în mediile sociale defavorizate, potrivit cotidianului britanic.

Clanul Yamaguchi-gumi continuă să numere cei mai mulţi membri – în jur de 9.500, fiind urmat de Sumyoshi-kai (4.900) şi Inagawa-kai (3.700).

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele