Mai mulți miniștri au semnat o declarație ce condamnă agresiunile Rusiei în Ucraina

35
Foto: Bogdan Cristel
3 minute de lectură

Mai mulți miniștri europeni de Externe, printre care și ministrul Teodor Meleșcanu (foto), au semnat o declarație comună prin care condamnă „ocupația ilegală a Rusiei“ în Peninsula Crimeea, se arată în textul publicat în The Guardian.

„Condamnăm ocupația ilegală a Rusiei, care continuă să pună în pericol pacea internațională de cinci ani“, se arată în text.

Documentul amintește că, în urmă cu cinci ani, Rusia a început agresiunile împotriva Ucrainei și a anexat Peninsula Crimeea, ceea ce a reprezentant „o amenințare la adresa securității Europei“.

„Astăzi, oamenii din Ucraina sunt mai uniți ca niciodată în orientarea lor europeană. Ucraina mai are multe cerințe de îndeplinit și reforme de implementat, dar a fost făcut un progres impresionat, în pofida agresiunilor din partea Rusiei. Ucraina de astăzi este diferită în profunzime de Ucraina de dinainte de 2014 și nu a mai fost niciodată atât de aproape de Europa și valorile europene. În contrast, Crimeea aflată sub ocupație rusă este în declin. Oamenii de acolo nu au fost niciodată mai izolați, iar situația privind respectarea drepturilor omului și condițiile socio-economice continuă să se deterioreze“, susțin miniștrii.

„Anexarea ilegală a Crimeii, un act condamnat de comunitatea internațională, a pus în pericol sistemul bazat pe reguli internaționale. Referendumul ilegitim din Crimeea, de la data de 16 martie 2014, a fost judecat și nevalidat de comunitatea internațională. În acești cinci ani comunitatea a făcut apel, în cei mai puternici termeni, la restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei. Sancțiunile și politica de nerecunoaștere a membrilor UE, NATO și G7 reflectă efortul nostru comun și refuzul de a accepta că o ocupație ilegală a oricărui teritoriu al unei alte țări poate deveni o normă în secolul 21“, se arată în text.

„Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului și alte organizații internaționale au raportat încălcarea drepturilor în Crimeea, împotriva minorităţii etnice tătare crimeene, a etnicilor ucraineni, a ortodocșilor non-ruși și a activiștilor civili. Au fost înregistrate arestări arbitrare, disparții, rele tratamente și tortură și cel puțin o execuție în afara sistemului judiciar. Un mare număr de prizonieri politici și deținuți care își așteptau procesul au fost transferați în Rusia, în pofida faptului că astfel de practici sunt interzise de dreptul internațional umanitar“.

Un caz particular la care se referă documentul este acela al producătorului de filme ucrainean Oleg Sentsov, care, aflat într-o închisoare rusească în care execută o pedeapsa de 20 de ani pentru terorism, a fost desemnat laureatul premiului Saharov pentru libertatea de gândire pe 2018.

Printre semnatarii documentului se numără miniștrii de Externe din Letonia, Ucraina, Estonia, Lituania, Polonia, Suedia, Danemarca, Canada, România, Marea Britanie și Republica Cehă.

Marc Faur
Format ca artist plastic, Marc Faur a debutat în presă în anul 2001 ca jurnalist de externe la Agenția de știri Mediafax. Cariera sa profesională include publicații precum Realitatea Romanească și Libertatea. A mai colaborat la diferite reviste și a condus un periodic destinat iubitorilor și practicanțior de arte marțiale, Ki, Martial Sports & Philosophy.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele