
12.43 Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, după discuțiile cu Viorica Dăncilă, că a salutat creșterea prezenței mediului de afaceri din România în mediul economic al acelui stat, subliniind că încurajează companiile din țara noastră să investească în Republica Moldova.
„În cadrul întâlnirii am avut discuții constructive și importante atât cu privire la relațiile bilaterale, cât și cu privire la agenda europeană a Republicii Moldova. Vizita are loc într-un context politic important pentru ambele țări. România și-a încheiat primul mandat al președinției la Consiliul UE. În acest sens, an adresat autorităților României felicitări. Vizita are loc la doar câteva săptămâni de la depășirea crizei politice de la Chișinău și de la învestirea Guvernului pe care îl conduc. (…) Am profitat de oportunitate pentru a face un schimb de opinii privind sincronizarea acțiunilor comune pentru a oferi substanță dezvoltării parteneriatului strategic european dintre Republica Moldova și România”, a declarat premierul Maia Sandu.
Potrivit premierului Sandu, la discuții a salutat creșterea prezenței mediului de afaceri din România în viața economică a Republicii Moldova.
„Am încurajat companiile din România să vină să investească în Republica Moldova. Am evidențiat că, în prezent, România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova și am reiterat încrederea că relațiile economice dintre România și Republica Moldova vor continua. (…) Avem nevoie de sprijinul și experiența României în consolidarea capacităților administrației publice locale dar și centrale în Republica Moldova”, a mai spus Maia Sandu.
11.50 Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după discuțiile cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, că cele două guverne vor lucra, în cadrul unui grup și vor fi avute în vedere derularea unor proiecte noi care să „susțină avansul european” al Republicii Moldova.
„Dorim să aducem o contribuție directă la îmbunătățirea condițiilor de trai a tututor cetățenilor Republicii Moldova. Astfel, cele două guverne vor începe să lucreze în cadrul unui grup de lucru interguvernamental, urmând să analizăm ce proiecte în curs de derulare necesită atenție imediată. Putem avea în vedere derularea de proiecte noi care să susțină avansul european al Republicii Moldova”, a declarat Viorica Dăncilă.
Premierul României a mai spus că rezultatul discuțiilor în cadrul grupului de lucru vor fi valorificate în cadrul unor ședințe comune viitoare.
„Va fi un demers concret, substanțial și cu impact imediat din perspectiva obiectivului comun de îmbunătățire a vieții tuturor cetățenilor din Republica Moldova, precum și un reper al interesului nostru comun de consolidare a parteneriatului bilateral. Doresc să o asigur pe doamna prim-ministru că România va continua sprijinul pentru Republica Moldova în raport cu partenerii europeni și transatlantici. De asemenea, am subliniat, în discuțiile cu doamna prim-ministru și relevanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și cu neafectarea vectorului său proeuropean”, a mai spus Dăncilă.
UPDATE Premierul Viorica Dăncilă l-a primit, marți dimineață la Guvern, pe omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu. După discuții, cele două vor susține declarații de presă comune, relatează Mediafax.
Prim-ministrul Republicii Moldova a fost primit la Palatul Victoria de către șeful Executivului Viorica Dăncilă. Cele două vor susține declarații comune de presă începând cu ora 11.15, conform programului premierului român transmis de Guvern.
Premierul Republicii Moldova Maia Sandu a declarat, după discuțiile cu Klaus Iohannis, că are încredere că România le va fi alături cetățenilor în calitate de aliat de bază în „parcursul european”. Maia Sandu a amintit și de „moștenirea regimului oligarhic”, care este una grea.
„Îi mulțumesc domnului președinte Klaus Iohannis pentru invitația pe care am acceptat-o cu plăcere. Este prima vizită oficială pe linie bilaterală după preluarea mandatului și reflectă convingător importanța și interesul pe care noul guvern le acordă relațiilor speciale și privilegiate cu România ăn cadrul parteneriaitului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, istorice și culturale. Din păcate, moștenirea regimului oligarhic din Republica Moldova e grea pentru cetățeni. Au distrus economia țării, au transformat instituțiile statului în afaceri personale. Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetățenilor din Republica Moldova în parcursul nostru european”, a declarat Maia Sandu.
Potrivit premierului, discuțiile cu Klaus Iohannis au fost „sincere”, iar problemele abordate și modalitatea de rezolvare au reflectat interesul pentru continuarea cursului Republicii Moldova spre modernizare.
„Am făcut un schimb de opinii privind situația social economică în Republica Moldova și acțiunile pe care le va intreperinde Guvernul de la Chișinău în perioada imediat urmpătoare pentru a răspounde în mod eficient așteptărilor cetățenilor noștri, dar și partenerilor externi în speical în ceea ce privește funcționalitatea statului de drept, reforma justiției, combaterea corupției, investigarea fraudelor, în special a fraudelor bancare, consolidarea interacțiunii cu societatea civilă, asigurarea independenței presei și altele. Am solicitat sprijin și asistență din partea României inclusiv prin consilierea la nivel inalt. Agenda europeană a Republcii Moldova este linia directoare a relațiilor dintre țara noastră și România. Iar parteneriatul strategic pentru integrarea europeană va căpăta un rol determinant în activitatea Guvernului pro european de la Chișinău”, a mai spus Maia Sandu.
Este prima vizită a șefului Executivului, după recunoașterea Guvernului de la Chișinău.
Premierul Republicii Moldova Maia Sandu și șeful statului Klaus Iohannis au semnat în Cartea de Onoare.