Sute de mii de protestatari pașnici de toate vârstele au revenit duminică pe străzile Hong Kongului, în semn de solidaritate cu mișcarea pro-democrație ce părea pe cale de a-și pierde popularitatea, relatează CNN.
Protestatarii au ignorat ploaia torențială, interdicțiile poliției și amenințările venite din partea Guvernului chinez, ieșind pe străzi pentru al unsprezecelea weekend consecutiv. Potrivit organizatorilor, până la 1,7 milioane de persoane au participat la acțiunea de protestul care a transformat mare parte din centrul orașului într-o mare de umbrele.
Acțiunea de duminică este văzută ca un test al durabilității mișcării de protest, ca urmare a mai multor săptămâni de escaladare a violențelor între forțele de poliție și demonstranți. Unul dintre sloganurile scandate duminică a fost „Cetățeni ai Hong Kongului, ieșiți în stradă pașnic și rațional“.
Protestul a fost organizat de Frontul Civil al Drepturilor Omului, o organizație mai tradițională pro-democrație ce a inițiat două marșuri de protest pașnice de mare amploare în iunie, mișcări ce au atras sute de mii de participanți.
Mulți dintre protestatari s-au îmbrăcat în negru, culoare asociată cu mișcarea antiguvernamentală, afișând pancarte inscripționate cu sloganuri precum „Apărăm Hong Kongul! Luptăm pentru libertate!“.
Declanșate în iunie pe fondul unui proiect de lege ce ar fi urmat să permită extrădările către China continentală, demonstrațiile s-au extins treptat, protestatarii cerând o democrație mai solidă și mai multă responsabilitate din partea Guvernului.
„Nu știu ce va urma, dar tot ce putem face ca cetățeni este să perseverăm, să protestăm pașnic și să ne facem auzite cererile“, a spus un protestatar, Louis, în vârstă de 43 de ani, angajat în industria IT.
Un alt protestatar care s-a identificat drept Howard, a spus că protestează față de ceea ce se percepe a fi violența exagerată a poliției. „Vrem ca Guvernul să ne audă, să retragă proiectul de lege privind extrădările și să formeze o comisie de anchetă care să investigheze abuzurile comise de poliție iar acei ofițeri care se fac vinovați să fie concediați“, a comentat el. „Am trecut prin multe în aceste două luni, însă trebuie să continuăm lupta și să nu ne pierdem speranța“, a adăugat Howard.
Într-un comunicat dat publicității duminică, Guvernul a reluat apelurile la „restaurarea ordinii sociale“, sugerând că oficialitățile ar putea începe un dialog cu cetățenii „după ce totul se va calma“.
Imaginea internațională a Hong Kongului a avut de suferit ca urmare a protestelor, în special din cauza afectării activității aeroportului. Guvernul a avertizat că economia este deja afectată.
Marșul pașnic de duminică a urmat unor scene violente ce au avut loc marți, când un grup de protestatari au avut ciocniri violente cu forțele de poliție și au agresat fizic doi bărbați pe care i-au acuzat că ar fi polițiști sub acoperire.
Cu toate acestea, sunt semne că protestatarii sunt conștienți de imaginea nefavorabilă provocată de violențe.
Zeci de mii de demonstranți au participat sâmbătă la un marș pașnic pro-democrație în Kowloon, cu scopul de a „restabili liniștea regiunii“. La finalul acțiunii, participanții s-au oprit în fața unei secții de poliție din Mong Kok, una dintre cele mai aglomerate zone din lume. După ce poliția a început dispersarea mulțimii, protestatarii au plecat fără a se confrunta cu forțele de ordine. Într-o altă zonă a orașului, aproximativ 22.000 de profesori au participat la un marș pașnic.
Poliția din Hong Kong a fost aproape absentă de la demonstrațiile de duminică, cu doar un contingent redus desfășurat în jurul Biroului de Legătură cu China, în Sheung Wan.
Anterior, acțiunile în forță ale poliției au dus la proteste mai ample. Săptămâna trecută, poliția a utilizat gaze lacrimogene într-o stație de metrou iar o femeie ar fi fost lovită în ochi de un proiectil de cauciuc. Ulterior, numeroși protestatari revoltați de acțiunile poliției au blocat activitățile aeroportului.
Poliția susține că a acționat în forță ca răspuns la ceea ce consideră a fi acțiuni violente și un comportament criminal, respingând necesitatea unei investigații.
Cu toate acestea, forțele de ordine consideră că rezolvarea actualei crize intră în responsabilitatea Guvernului. „Aceasta este o problemă politică, iar o problemă politică are nevoie de o soluție tot politică“, a comentat un comandant al poliției.