Marea Britanie – fără taxe vamale la majoritatea importurilor din UE

Guvernul britanic a anunțat că majoritatea importurilor din UE nu vor avea tarife vamale în cazul unui Brexit fără acord. În cadrul unui regim temporar, 87% dintre importuri ar fi eligibile pentru tarife zero. În prezent, 80% dintre importuri nu sunt taxate.

Actualele tarife vamale zero vor fi menținute pentru a proteja unele industrii, inclusiv agricultura. Carnea de vită, de miel, de pasăre și unele produse lactate ar beneficia de taxe zero. Noul regim tarifar ar reprezenta o schimbare în favoarea produselor din țările din afara UE.  82% din importurile din UE ar fi fără tarife, în scădere de la 100% în prezent. În schimb,

92% dintre importurile din restul lumii nu ar plăti taxe la frontieră, de la 56% acum.

Piesele auto vor avea de asemenea taxe zero, în vreme ce importurile de autoturisme din UE vor avea un tarif de 10,6%, care ar adăuga 1.500 de lire la o mașină de familie tipică.

Comentarii
Gabriel Nițulescu
Gabriel Nițulescu este jurnalist, comentator, analist economic și autor de cărți economice, cu articole publicate în presa economică românească. A fost jurnalist la Curentul, Ziarul Financiar, Capital, Banii Noștri, Ghidul de Bani și Financial Director Romania. A fost editor coordonator al săptămânalului Banii Noștri și redactor-șef al revistei lunare Financial Director România.