Marea Britanie, în pragul recesiunii

147
2 minute de lectură

Temerile că Marea Britanie s-ar îndrepta cu pași repezi către prima recesiune din ultimii zece ani au fost recent intensificate de datele oficiale care arată o contracție a economiei în al doilea trimestru al anului, relatează The Guardian.

Incertitudinile generate de Brexit, închiderile de fabrici auto și scăderea stocului pregătit în perspectiva termenului inițial prevăzut pentru sfârșitul lui martie pentru părăsirea Uniunii Europene au dus la scăderea produsului intern cu 0,2% în al doilea trimestru al anului.

Datele furnizate de Biroul Național pentru Statistici cu privire la prima scădere a PIB-ului din ultimii șase ani și jumătate au dus imediat la speculații conform cărora al treilea trimestru ce se va încheia la 31 octombrie, dată prevăzută și ca termen pentru părăsirea spațiului comunitar, ar putea aduce o a doua scădere consecutivă a PIB. Iar recesiunea tehnică este definită prin două trimestre consecutive cu creștere negativă.

„Este o perioadă dificilă în economia mondială, creșterile fiind încetinite în numeroase țări. Însă bazele economiei britanice sunt puternice. Salariile cresc, șomajul este la o cotă minimă și ne așteptăm la creșteri superioare celor din Germania, Italia sau Japonia anul acesta“, a comentat ministrul britanic de Finanțe, Sajid Javid.

„Guvernul este decis să furnizeze siguranță oamenilor și mediului de afaceri în ceea ce privește Brexit și din acest motiv spunem cât se poate de ferm că Marea Britanie va părăsii Uniunea Europeană la 31 octombrie“, a adăugat el.

La rândul său, David Cheetham, analistul de piață al XTB, o companie de comerț online, a comentat: „Având în vedere amenințarea tot mai mare a unui Brexit fără acord, nu ar fi o surpriză dacă și trimestrul în curs va înregistra o contracție, atingându-se definiția standard a unei recesiuni cu scăderi consecutive trimestriale ale PIB-ului“.

Performanța economică din al doilea trimestru al lui 2019 a fost mult sub estimările experților și s-a aflat la cel mai jos nivel de performanță după criza globală de la sfârșitul anilor 2000.

[adrotate group="1"]

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele