Marile soprane de origine română se întorc acasă

Pentru Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”

435
4 minute de lectură

Cu o serie de invitați de anvergură, directori ai marilor teatre europene, de la Covent Garden la Opera din Budapesta sau Oslo, Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” omagiază și anul acesta strălucita carieră a Virginiei Zeani, soprana al cărei glas i-a uluit, în epoca de aur a operei, pe cei mai exigenți melomani ai lumii. Vreme de 25 de ani „Prima Donna Assoluta” a Teatrului de Operă din Roma, Virginia Zeani, este o artistă născută în satul mureșean Solovăstru, aclamată internațional pentru excelență, deopotrivă, de lumea artistică și de mediile academice. Virginia Zeani a avut trei vieţi, așa cum îi place să spună: una în România, până la 21 de ani, alta în Italia, până la 55, şi a treia în Statele Unite, ca profesoară emerită de muzică la Universitatea Indiana. Pentru merite culturale deosebite, Virginia Zeani deţine peste 50 de premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. A fost decorată de regele Farouk al Egiptului, este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și este deţinătoarea Decoraţiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordată în 2011 de regele Mihai I al României. În prezent, Virginia Zeani, care are 93 de ani, trăiește în Statele Unite, undeva pe un țărm al Atlanticului, ferit de ierni aspre și doar din când în când vizitat de uragane capricioase.

Ca o reverență adusă personalității și carierei Virginiei Zeani, singurul festival de operă care se organizează în România se va desfășura anul acesta în perioada 31 mai – 9 iunie și va fi găzduit de trei orașe transilvane: Târgu Mureș, Reghin și Cluj. Evenimentul este organizat de Asociația „Together on Top”, în parteneriat cu Primăria din Târgu Mureș, beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Instituției Prefectului – Județul Mureș. Printre invitații ediției se numără și soprana Nelly Miricioiu, un „rar fenomen vocal al acestui secol” – așa cum a numit-o critica internațională –, strălucitoare la Covent Garden Royal Opera House, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, care a fost aplaudată alături de marile voci ale operei mondiale, de la José Carreras, José Cura sau Neil Schicoff la Plácido Domingo, Roberto Alagna sau Alfredo Kraus. Actrița cu vocea de aur, așa cum a numit-o critica, va deschide festivalul vineri, 31 mai, de la ora 19:30, cu un concert extraordinar găzduit de Palatul Culturii din Târgu Mureș. Nelly Miricioiu va fi însoțită pe scenă de violonistul român Leonard Furda, în prezent membru al Orchestrei de Cameră din Viena. Soprana anunțat o a doua întâlnire, în festival, cu publicul român, pe 6 iunie, de la ora 19.00, în cadrul unei gale găzduite de Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Evenimentul se bucură de sprijinul Consulatului Italian și al Universității Bábes Bolyai Cluj-Napoca.

Reghinul va avea șansa de a o aplauda miercuri, 5 iunie, la Casa Municipală de Cultură „Eugen Nicoară”, pe soprana Brigitta Kele, membră a ansamblului Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf. Cu o voce asociată adesea cu cea a legendarei soprane Mirella Freni, Brigitta Kele a fost, până în 2012, solistă a Operei Maghiare din Cluj-Napoca. A fost remarcată de Eva Wagner, consultant artistic al Operei Metropolitan din New York, care i-a propus o audiție în urma căreia a semnat un prim contract cu această prestigioasă instituţie, pentru sezonul 2016-2017, prelungit apoi până în 2018.

Invitațiile pentru concerte au fost puse la dispoziția publicului pe site-ul oficial al festivalului. Fondurile obținute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru, județul Mureș.

LĂSAȚI UN COMENTARIU

Comentariul:
Introduceți numele