Home Externe Meleşcanu: Aducerea de arme atomice în Europa după anularea INF ar fi o „reacţie inadecvată“

Meleşcanu: Aducerea de arme atomice în Europa după anularea INF ar fi o „reacţie inadecvată“

0
Meleşcanu: Aducerea de arme atomice în Europa după anularea INF ar fi o „reacţie inadecvată“
Foto: Bogdan Cristel
2 minute de lectură

România este „foarte preocupată“ de intenţia Statelor Unite de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), afirmă ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, într-un interviu acordat publicaţiei Die Welt, avertizând că aducerea de arme nucleare în Europa ar fi o „reacţie inadecvată“.

„Dacă Moscova nu vrea niciun fel de dialog, vom fi forţaţi să găsim răspunsuri proporţionate. Dar staţionarea de arme atomice în Europa ar fi categoric o reacţie inadecvată. Eu nu întrevăd aşa ceva, nici în România“, a comentat Teodor Meleşcanu, înaintea reuniunii NATO de la Bruxelles, informează Mediafax.

România este „foarte preocupată“ că Statele Unite vor să se retragă din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, a subliniat Meleşcanu. „Eu cer Rusiei să facă totul pentru a reveni la respectarea Tratatului INF şi pentru salvarea acordului“, a precizat ministrul român de Externe.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratat, acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), care ar încălca Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here